Compromís vol crear una unitat especial de l'Advocacia "per a recuperar fins a l'últim cèntim" de la corrupció

Baldovi defensa que la coalició es presenta al Congrés perquè "és la solució per a acabar d'una vegada per sempre amb la marginació d'inversions i finançament"
20 abril 2019 17:45h
Oltra defensa, a propòsit de la necessitat d'aigua per a l'agricultura, que "la nostra terra no és el tauler del Monopoly, diem no a l'especulació". / COMPROMÍS

VALÈNCIA. Compromís ha celebrat al Palau de Congressos d'Alacant el seu acte central de campanya per a les eleccions autonòmiques i generals del pròxim 28 d'abril, on ha abordat les necessitats de recursos hídrics alhora que la coalició ha plantejat algunes de les propostes per a la següent legislatura com ara la creació d'una unitat adjunta a l'Advocacia que treballe per a recuperar els diners substrets per la corrupció.

"En aquestes comarques sabem que cada gota d'aigua val or, per això el sistema de regadiu dels nostres agricultors i agricultores és el més eficient de l'Estat. I per això aquest govern continuarà plantant cara a aquells com el president de Castella-la Manxa, que ens nega l'aigua. Mentre estiga Compromís governant ningú ens la negarà; exigirem que es complisca la Llei, que es calendarice el transvasament del Tajo-Segura i que s'elimine el tasazo als nostres regants. Què és això de pagar per una aigua sense saber si t'arribarà? Ja està bé de dependre de l'arbitrarietat i el capritx d'altres governs. Ja n'hi ha prou que ens invisibilitzen", ha començat dient Mónica Oltra. 

La candidata de Compromís a la Generalitat ha assegurat que la coalició vetllarà per protegir l'horta d'Oriola i el Baix Segura, "un dels ecosistemes més preciosos del nostre país. La nostra terra no és el tauler del Monopoly; diem no a l'especulació", ha emfatitzat.

Oltra ha assegurat que "per a Compromís la política ha de servir per a la felicitat de les xicotetes coses i amb aquest objectiu treballem cada dia. El que vam dir quan estàvem en l'oposició és el que hem fet governant. La primera mesura que adoptàrem va ser rebre les víctimes del metro de València. Era el més decent i moralment obligat i reparador. Potser Xarxa Llibres no sembla gran cosa, però 435.000 famílies ja no han de pagar els llibres de text".

Compromís és la formació política "contra vent i enquestes", ha recordat l'actual vicepresidenta i consellera d'Iguatat. "En 2011 ningú donava res per nosaltres i traiem 6 diputats. Ens deixem la pell lluitant contra la corrupció. En 2015 les enquestes deien que trauríem entre 7 i 9 diputats i traiem 19. En 2019 les enquestes ens donen 17 diputats, perquè crec que lideràrem el Botànic. El 28 d'abril vull ser la presidenta de tots i totes perquè aquesta causa invencible que representem siga també imparable", ha demanat Oltra.

Futurs compromisos

Després de fer un repàs a la gestió política desenvolupada aquests quatre anys, Oltra ha assenyalat diversos compromisos per a la següent legislatura, com crear una unitat d'especialistes en qüestions agràries en l'oficina de la Generalitat a Brussel·les, la gratuïtat dels menjadors escolars, l'establiment de les taxes universitàries progressives en funció de la renda o la creació d'una unitat especial de l'Advocacia de la Generalitat "per a recuperar fins a l'últim cèntim que els corruptes ens van robar".

Pel que fa al finançament, Oltra ha assegurat que "no volem ser més que ningú, però estem farts de ser els últims. El PP i el PSOE es caracteritzen per demanar una cosa ací i a Madrid una altra. Puig demanava el finançament amb Rajoy i amb Sánchez se li ha fet la boca xicoteta i no diu res. Volem finançament just, finançament en arranjament al pes poblacional i la regularització del deute que ha provocat aquest infrafinançament i que no és responsabilitat dels valencians".

Compromís "cuida de les xicotetes coses"

Per la seua part, el cap de llista al Congrés, Joan Baldoví, ha centrat el seu discurs a reivindicar el paper de la política quan està al servei de les persones. "Gràcies a Compromís es cuida de les xicotetes coses, les que en definitiva són importants, les que fan que en un xicotet poble existisca o no mantenint l'escola. Qui ha parlat de la Xylella, del morrut, de la connexió ferroviària de l'Altet, dels nostres trens de rodalia, dels diners que mai arriba de Madrid? Per què tots els partits fan promeses en eleccions i voten en contra d'elles en el Congrés quan Compromís les presenta com a iniciatives? A Madrid no saben on està ni València, ni Alacant, ni la Vega Baixa, ni la Serra de Bèrnia. I en totes aquestes geografies hi ha persones que pateixen".

Joan Baldoví, al seu torn, ha defensat per què Compromís es presenta al Congrés, perquè "és la solució per a acabar d'una vegada per sempre amb la marginació d'inversions i finançament que patim els valencians des de fa dècades i aquest continuarà sent el principal objectiu de Compromís en el Congrés i el Senat. Amb un finançament i unes inversions justes es podrien crear 25.000 nous llocs de treball en el nostre territori. Els fons que ens toquen però que no ens arriben per part de l'Estat són els que necessitem per a construir escoles, els centres de salut, per a tindre més mestres i més personal sanitari, per a acabar amb la llistes d'espera i atendre la dependència", ha reblat el cap de llista de la coalició.

"El 28 no votem per les coses grans sinó per totes aquelles xicotetes coses que fan feliç la gent. Feu-nos imparables amb el vostre vot", ha assenyalat Baldoví.

next