Compromís demana al govern espanyol que publique la llista de béns immatriculats irregularment per l'Església

El govern de Pedro Sánchez va anunciar formalment fa un any que disposava del llistat i la devolució d'aquestes propietats forma part del seu programa electoral 
1 agost 2019 11:28h
La Mesquita-Catedral de Còrdova és un dels bens immatriculats per l'Església. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Compromís exigeix al govern espanyol en funcions que faça públic el llistat de béns immobles "inscrits de forma irregular per la jerarquia catòlica", entre ells la Mesquita de Còrdova i la Giralda de Sevilla, després d'"anunciar fa un any" que disposava de les dades d'immatriculacions de l'Església.

La petició està registrada al Senat per Carles Mulet, del nou grup parlamentari Esquerra Confederal, en el qual està integrat Compromís al costat d'Avant Andalusia, Més per Mallorca, Más Madrid i Catalunya En Comú Podem.

Segons la coalició, el govern socialista de Pedro Sánchez va anunciar formalment fa un any que disposava del llistat, compost per "desenes de milers de cementeris, places públiques, ermites municipals, esglésies, cases, locals comercials i, fins i tot, frontons".

En aquest context, Compromís destaca que "vint col·lectius exigeixen la restitució de la legalitat i la devolució de milers d'immobles apropiats", mentre que "la informació segueix guardada en un calaix del Ministeri de Justícia". "L'Executiu ha incomplit, per tant, el seu compromís de fer públic l'ingent nombre de béns immobles inscrits de forma irregular per la jerarquia catòlica", denuncia.

Es tracta d'una demanda que parteix de la coordinadora Recuperant, que el febrer del 2017 va formular al Congrés una petició per escrit. A l'abril del mateix any, la Comissió de Justícia va assumir una Proposició No de Llei (PNL) per a exigir al govern espanyol l'elaboració del llistat d'immatriculacions.

L'octubre del 2017, l'aleshores president del govern espanyol, Mariano Rajoy (PP), va ordenar al Col·legi de Registradors de la Propietat que elaborara la relació d'inscripcions de l'Església. Ja un any després, el 2 d'agost, "després de la moció de censura", Compromís recorda que "Sánchez es va comprometre a executar la decisió".

"Han transcorregut ja dos anys i quatre mesos des de l'aprovació de la PNL impulsada pel PSOE i, segons ha traslladat aquesta coordinadora, el Govern de Sánchez segueix sense complir el seu compromís, malgrat que la seua vicepresidenta, Carmen Calvo, va formar part de la comissió de la Mesquita de Còrdova que reclamava la seua titularitat pública", recalca la coalició.

A això suma que "la devolució dels béns indegudament immatriculats per l'Església forma part del programa electoral del PSOE i Unides Podem", i que la plataforma va sol·licitar el 2018 sengles entrevistes amb la ministra de Justícia, Dolores Delgado, i la vicepresidenta del govern espanyol. "Deu mesos després, cap de les dues ha accedit a reunir-se amb el col·lectiu ciutadà".

Del 1956 al 2015 immatriculant béns

En concret, Recuperant reclama la publicació del llistat complet d'immatriculacions i les notes simples de "béns irregularment registrats per l'Església catòlica entre el 1946, any de la promulgació del polèmic article 206 de la Llei Hipotecària, i el 2015, quan el ministre Alberto Ruiz Gallardón es va veure obligat a derogar-lo, davant l'evidència de la seua inconstitucionalitat".

La coordinadora està formada per col·lectius ciutadans com MHUEL (Moviment Cap a Un Estat Laic), la Plataforma en Defensa del Patrimoni Navarrés, la Plataforma Mesquita Catedral, Europa Laica, Xarxes Cristianes, la Plataforma en Defensa del Patrimoni de Sevilla o el Grup d'Immatriculacions d'Astúries.

next