Compromís demana a la ministra Ribera que explique si tancarà la central nuclear de Cofrents el 2021

El portaveu de la coalició al Congrés, Joan Baldoví, lamenta que es done "llum verda" a l'abocador de residus nuclears
7 setembre 2019 12:49h
Baldoví ha demanat la compareixença de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. / IMATGE D'ARXIU EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Compromís ha anunciat aquest dissabte que ha demanat la compareixença en el Congrés de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, perquè explique si tancarà la central nuclear de Cofrents el 2021.

La coalició valenciana, en un comunicat, ha lamentat, a més, que es done "llum verda" a l'abocador de residus nuclears malgrat "haver-hi un acord de les Corts Valencianes del 2017 amb l'objectiu de tancar la instal·lació".

El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha afirmat que el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, "s'ompli la boca" parlant de transició ecològica i energies renovables mentre "allarga la vida de la central nuclear de Cofrents per la porta de darrere".

"No vam llevar Rajoy del poder per a mantindre i perpetuar la política energètica del Partit Popular", continua Baldoví. En aquest sentit, afirma que han demanat la compareixença perquè la ministra "aclarisca" el canvi de posició del PSOE respecte a l'energia nuclear. "Quan va ser nomenada ministra es va comprometre a no allargar la vida útil de les centrals per a tancar el parc nuclear estatal el 2028”, afirma el portaveu de Compromís.

Així mateix, el portaveu adjunt de Compromís en les Corts, Juan Ponce, ha manifestat el "malestar i la preocupació" de la formació després de "conéixer amb detalls l'autorització per a la construcció del Magatzem Temporal Individualitzat (MTI) a Cofrents". Per als valencianistes, aquesta infraestructura "suposa prioritzar en la continuïtat de les polítiques del govern del PP". 

Ponce ha volgut recordar la indústria nuclear "manca d'una solució segura i definitiva" per a la generació i custòdia de residus generats per les centrals nuclears; un problema que, al seu parer, "es trasllada a les generacions futures". 

El diputat Ponce ha explicat que l'abocador de residus nuclears anirà situat a poc més d'un quilòmetre del centre urbà de Cofrents i a uns 200 metres del riu Xúquer. En el comunicat expliquen que, vist el projecte i l'estudi d'impacte ambiental, "està fet amb molts riscos per a la població i el medi ambient, sense tindre garantida la seua innocuïtat".

"La central nuclear de Cofrents té autorització de funcionament fins a març del 2021, quan haurà arribat als 37 anys de funcionament, superant així en més de 10 anys el tancament recomanat per l'Agència Europea de l'Energia per a les nuclears europees", ha asseverat.

next