Compromís vol que es garantisquen per llei els "serveis bàsics" de telefonia i internet a les zones despoblades

Carles Mulet presentarà una iniciativa perquè el Senat inste a canviar la legislació amb l'objectiu d'exigir a les companyies que la banda ampla arribe a tots els municipis
21 juliol 2019 13:01h
Només l'empresa Movistar disposa d'una antena que dona servei a Herbers. No obstant això, hi ha senyal telefònic però el servei d'Internet és precari, "i se satura el cap de setmana en un municipi de menys de 50 habitants". Imatge d'arxiu. 

VALÈNCIA. El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha anunciat que presentarà una iniciativa instant el pròxim govern estatal a evitar en un futur "penoses situacions com la que viurà la setmana vinent l'Aplec dels Ports".

Mulet es refereix al fet que, "si ningú ho canvia, els milers d'assistents no podran comunicar-se utilitzant les noves tecnologies i pot perillar la cobertura telefònica bàsica". "Darrere d'aquesta situació es troba la negativa de les empreses de telefonia de reforçar el servei com sí que fan en concerts multitudinaris, en capitals o en festivals musicals d'altres punts de l'Estat, encara que es neguen a escoltar la proposta d'un consistori d'interior com és el d'Herbers", ha explicat Mulet.

Només l'empresa Movistar disposa d'una antena que dona servei a Herbers. No obstant això, hi ha senyal telefònic però el servei d'Internet és precari, "i se satura el cap de setmana en un municipi de menys de 50 habitants". "Ningú garanteix que, davant l'arribada massiva d'aplequers, aquests compten amb senyal telefònic", lamenta Mulet. I afegeix: "I això, en un municipi tan recòndit, apartat, sense serveis bàsics, és sotmetre les persones assistents a la desprotecció absoluta davant qualsevol emergència, urgència o imprevist".

Segons Mulet, "mentre tots ens omplim la boca de voler apostar per l'interior, existeixen municipis on ja no demanen ni fibra òptica, ni 4G ni 5G, sinó directament senyal telefònic". "Així, no podrem superar mai la bretxa territorial ni evitar la despoblació d'interior on les noves tecnologies han d'estar presents", assevera.

"Proposarem reformar les obligacions de servei públic; que es regulen les obligacions en les zones despoblades; que s'actue amb diligència davant els incompliments de servei, i que s'establisquen protocols d'obligació de servei davant esdeveniments excepcionals, com seria el cas de l'Aplec dels Ports", concreta el senador.

Des de la formació valencianista, promouran la pervivència de serveis bàsics a l'interior, com ara farmàcies, telecomunicacions i correus. "Per a això és necessària la presència de la implicació de les administracions i la seua regulació per a frenar el despoblament i reduir la bretxa tecnològica i el desenvolupament dual dels territoris", diu Mulet, qui ara espera "una resposta immediata de totes les administracions per a exigir a les companyies que instal·len puntualment els sistemes que garantisquen el senyal i, de cara a un futur immediat, que la banda ampla arribe fins a tots els municipis".

next