Compromís demana que el govern espanyol impulse l'ús de polseres telemàtiques per als maltractadors

El grup valencianista a les Corts presenta una proposta perquè el Consell inste l'executiu estatal a potenciar aquests dispositius d'alerta
20 juliol 2019 10:47h
En el text s'assegura que "hi ha hagut casos en els quals les dones no van tindre temps per a alertar la policia en ser atacades, malgrat estar sota custòdia policial", i s'afirma que les polseres telemàtiques "poden suposar l'oportunitat de salvar les seues vides". / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. La portaveu adjunta de Compromís a les Corts, Mònica Àlvaro, ha presentat una proposta per tal que el parlament valencià inste el Consell a, al seu torn, instar el govern espanyol a aplicar les mesures necessàries per a impulsar l'ús de polseres telemàtiques per als maltractadors amb ordre d'allunyament, "de manera que es potencie el seu ús preferencial front a altres sistemes que recauen sobre les víctimes, especialment en els casos en els quals la víctima es considere en risc alt o extrem".

Així ho recull una nota de la coalició valencianista en què, segons la també portaveu de Compromís en la Comissió de Polítiques d'Igualtat de Gènere i LGTBi, s'explica que "un dels problemes és que actualment tenen prevalença els sistemes d'alerta en els quals la responsabilitat de donar avís als Cossos de Seguretat, davant un incompliment de les ordres de protecció, recau sobre la víctima".

La nota continua: "En aquest sentit, des de Compromís considerem que cal potenciar i activar recursos i sistemes que recaiguen directament sobre l'agressor, com poden ser les polseres telemàtiques que existeixen per als maltractadors, però que actualment no són utilitzades de forma general". "Aquests dispositius alerten la policia quan l'agressor incompleix l'ordre d'allunyament i permet reaccionar amb major marge de temps, de manera que s'allibera les víctimes i es genera un efecte dissuasiu cap als agressors", afirma Àlvaro.

En el text també s'assegura que "hi ha hagut casos en els quals les dones no van tindre temps per a alertar la policia en ser atacades, malgrat estar sota custòdia policial", i s'afirma que les polseres telemàtiques "poden suposar l'oportunitat de salvar les seues vides". La coalició valencianista lamenta que "és un mecanisme infrautilitzat tot i que el poder judicial disposa des del 2009 d'aquest dispositiu".

"Les víctimes no han de ser sotmeses a la responsabilitat, a la pressió i a la por de viure alertes per si el seu maltractador decideix incomplir les ordres judicials", remarca la nota. "Sent conscients que hem de posar en marxa recursos efectius, tots els recursos dels quals disposem i que facen falta per a garantir una societat lliure on cap dona siga agredida, violada o assassinada, presentem aquesta proposta que esperem que tinga el suport de tot l'arc parlamentari", conclou la diputada Mònica Àlvaro.

next