Compromís i Més País obtenen el vistiplau del PSOE al seu intent de dividir el grup mixt del Congrés

Els partits amb menys representació busquen sumar 15 diputats per a evitar objeccions, però no es posen d'acord sobre com repartir-se després 
17 desembre 2019 14:23h
El pla s'ha exposat aquest dimarts al PSOE, aprofitant la reunió d'Adriana Lastra amb Íñigo Errejón i Joan Baldoví. / EUROPA PRESS

MADRID (EP). El PSOE, que amb Unides Podemos suma majoria en la Mesa del Congrés, ha donat el seu vistiplau a Compromís i Més País per a dividir el grup mixt del Congrés, que actualment compta amb 21 diputats d'onze partits diferents. La fórmula elegida és sumar 16 diputats per a evitar que es miren els percentatges de vot, però el problema és decidir qui es quedarà en el nou grup i qui en el mixt. El termini per a registrar-se acaba el divendres.

El Reglament estableix que tots els partits que tinguen 15 o més escons podran constituir grup parlamentari, requisit que van complir PSOE, PP, Vox i Unides Podem i les seues confluències. Hi ha una segona via: tindre un mínim de cinc diputats i a més el 5% dels vots en tot el país, cas de Ciutadans, o bé el 15% en totes les circumscripcions en les quals es concorre, com tenen PNB, ERC i Bildu, els huit grups ja constituïts en aquesta XIV Legislatura.

I qui no tinga grup propi, es queda en el grup mixt, que amb 21 diputats d'onze partits diferents es presentava ingovernable, per la qual cosa des del primer dia van començar les maniobres per a dividir-lo.

Per això UPN, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), Coalició Canària (CC) i Terol Existeix es van aliar per a constituir el grup d'Espanya Plural al·legant que sumen cinc escons i que tots ells superen el 15% en les seues respectives circumscripcions. Però la Mesa del Congrés, seguint el criteri dels lletrats, el va rebutjar perquè el Reglament impedeix que diputats de la mateixa formació constituïsquen grups diferents, i UPN es va presentar amb PP i Cs en Navarresa Suma, mentre que CC anava aliat amb Nova Canàries.

Per part seua, Junts es va aliar amb Més País, Compromís i BNG per a formar un anomenat grup parlamentari múltiple argumentant que, entre tots, superen el mínim de cinc diputats i el llindar del 5% nacional. Però els lletrats tampoc ho van acceptar perquè les xifres de la Junta Electoral Central els deixen al caient del 4,9%.

Aprofitar el termini extra

La Mesa va obrir un termini extra d'una setmana, que caduca aquest divendres, perquè es trobara una alternativa vàlida, i Compromís va fer una crida per a unir forces entorn d'un grup parlamentari múltiple que supere folgadament el 5%.

La seua idea és constituir eixe nou grup parlamentari amb tots els mixts que no puguen ser qüestionats pels lletrats, la qual cosa exclou a UPN i a Fòrum Astúries, i descartant també la CUP, que segons ha indicat Joan Baldoví "no volen signar cap acord amb ningú".

El pla s'ha exposat aquest dimarts al PSOE, aprofitant la reunió d'Adriana Lastra amb els representants de Més País, Íñigo Errejón, i de Compromís, Joan Baldoví, qui es mostra "optimista". "Hem coincidit amb el PSOE que aquest grup no té discussió i pot eixir", ha subratllat el diputat valencià.

Inicialment, eixe nou grup múltiple de 15 diputats naixeria amb els set de Junts (el huité, Jaume Alonso Cuevillas, no va poder prendre possessió en la sessió constitutiva i haurà d'esperar a un pròxim Ple), els tres de Més País i Compromís, els dos de la coalició CC-NC, i els representants de BNG, PRC i Terol Existeix.

I en el mixt es quedarien només cinc: els dos de la CUP, els dos d'UPN i el de Foro Astúries. Però, a partir d'ací, hi hauria intercanvis i moviments per a equilibrar totes dues formacions parlamentàries, i ací comencen els problemes.

Junts no es podria quedar només en el grup múltiple, ja que s'exigeix la permanència d'almenys la meitat dels qui el van constituir i de moment només té set diputats. I ningú vol quedar-se amb ells perquè patiria un desequilibri intern quant a repartiment de temps d'intervenció.

Un altra opció és que siguen els de Junts qui se'n vagen al grup mixt i deixen huit diputats en el múltiple, la qual cosa assegura la supervivència, i amb opció a pujar a deu si després reben a UPN i Foro Astúries.

Ha d'eixir, sí o sí

Baldoví ha reconegut que eixa discussió sobre qui es queda i qui es va es mantindrà "fins al moment just de presentar el grup", però ha insistit que la fractura del mixt s'ha de produir "sí o sí". "Hi ha bona disposició. Estic parlant amb tots els grups i soc moderadament optimista", ha assegurat.

El diputat de Compromís ha recordat que la porta per a formar grups parlamentaris es tanca aquest divendres i que ja no hi haurà més oportunitats. "Ha d'eixir, no hi ha una altra, perquè si no farem una torre de babel amb el grup mixt. No ens podem arriscar al fet que no vaja a eixir. ", ha reiterat.

El seu soci de coalició, Íñigo Errejón ha agraït que la Mesa del Congrés els haja donat "una segona oportunitat", la qual cosa interpreta com "un gest de generositat i de sensatesa". "Crec que hi ha un consens respecte a que cal buscar consens", ha comentat.

next