Compromís i PSPV tanquen un acord sobre el port de València i l'EMT en l'últim ple del 2019

Els partits del govern municipal del Rialto acorden demanar una nova declaració d'impacte ambiental i comunicar al Banc d'Espanya i el Tribunal de Comptes el frau de 4 milions de l'empresa pública 
19 desembre 2019 12:14h
Els partits del govern del Rialto de la ciutat de València han acostat postures després de dues setmanes de discrepàncies respecte al port de València i l'EMT. / AJUNTAMENT VALÈNCIA

VALÈNCIA. La màgia del Nadal ja ha causat el seu efecte en l'Ajuntament de València. Els partits del govern del Rialto de la ciutat de València han acostat postures després de dues setmanes de discrepàncies respecte al port de València i l'EMT. L'equip de govern municipal ha aconseguit arribar un acord en l'últim ple de 2019: Compromís i PSPV han pactat demanar una nova declaració d'impacte ambiental (DIA) per al port de València a partir de criteris tècnics. Així mateix, han acordat que s'aprove en el Consell d'Administració de l'EMT portar el frau de 4 milions al Tribunal de Comptes i al Banc d'Espanya. 

Els dos partits, de fet, s'han vist obligats a cedir en les seues respectives postures: el PSPV, en el cas del port de València i, Compromís, per informar les autoritats estatals sobre el frau. L'últim assumpte que queda sense resoldre és la qüestió de l'alcaldia pedània de Benimàmet, en la qual els partits no han aconseguit tancar un acord. De moment, Compromís mantindrà l'alcaldia, tal com es va decidir. 

L'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha mostrat optimista respecte aquest assumpte i confia en la possibilitat d'assolir algun tipus de pacte. Per la seua banda, la portaveu socialista, Sandra Gómez, ha reiterat que des del PSPV mantenen la postura inicial reivindicant per a ells durant quatre anys l'alcaldia pedània de Benimàmet. 

En el cas del port de València, en concret, els partits del Rialto han acordat donar suport a la moció que presenten els socialistes. La formació, de fet, s'ha desmarcat amb aquesta iniciativa de la postura que el PSPV va mantindre a les Corts, on plantejaven modificar la PNL que portaven Compromís i Podem "l'estricte compliment de la normativa vigent en matèria mediambiental en relació amb l'ampliació del port". 

Ara, la moció planteja que els tècnics del ministeri avaluen la necessitat d'una nova DIA, i no els tècnics de l'Autoritat Portuària, com abans es plantejava. Així mateix, aquesta moció també demana que "rebutjar qualsevol model d'urbanisme depredador amb el medi ambient". La moció dels socialistes explica que cal vigilar el compliment de les normes mediambientals i aplicar mesures correctores en cas que no es faça. 

Pel que fa a l'EMT, Compromís i PSPV han acordat remetre el frau dels quatre milions d'euros al Tribunal de Comptes i el Banc d'Espanya. Després de les discrepàncies durant la setmana passada davant la moció que va presentar el PSPV en la Junta de Govern Local, finalment el Rialto ha arribat a un pacte de mínims. Els partits han acordat que en el pròxim Consell d'Administració que tindrà lloc el 20 de desembre de 2019 s'aprovarà comunicar-ho al Tribunal de Comptes. També al Banc d'Espanya, com molt tardar, el 16 de gener de 2020. Finalment, aquesta moció també ha assumit el compromís d'assumir el dictamen de la comissió d'investigació de l'estafa a l'empresa pública. 

next