Compromís insisteix al govern espanyol perquè recupere els 62.754 milions d'euros del rescat a la banca

El senador de la formació, Carles Mulet, afirma que és "immoral" no exigir els diners, ja que la banca "ha obtingut beneficis, desnona persones i inverteix en armament"
20 agost 2019 17:30h
Mulet ha xifrat els beneficis de la banca entre el 2012 i el 2017 en 62.473 milions. / COMPROMÍS

VALÈNCIA. El senador de Compromís, Carles Mulet, ha tornat a registrar una sèrie de preguntes escrites des de la Cambra Alta per a exigir al govern central un pla per a recuperar els 62.754 milions d'euros de diners públics destinats des del 2012 per a rescatar la banca.

La coalició critica que en una anterior resposta de l'executiu espanyol, quan van demanar les dades d'aquest deute, simplement es van exposar els números, però sense cap compromís per a recuperar els diners. A més, el govern assenyalava que "el càlcul definitiu d'aquestes aportacions netes no podrà realitzar-se fins a la liquidació final de tots els actius".

No obstant això, Compromís assenyala que no s'ha respost a dues de les preguntes que va realitzar Mulet: "Quina quantitat ha recuperat?", i "quines mesures pensa adoptar per a aconseguir el ple retorn dels diners invertits?". Per això, la formació es pregunta si "això significa que no adoptaran cap mesura per a aconseguir el retorn dels diners públics invertits".

Per al senador, aquestes dades xoquen amb la realitat, ja que entre el 2012 i el 2017, els Estats de Despeses i Ingressos Consolidats d'Aebanca, la patronal del sector, xifren els beneficis en 62.473 milions, suficients per a pagar part del deute.

"El sistema bancari espanyol continua desnonant milers de persones a l'any, que no perdona un retard en el pagament d'una mensualitat en una hipoteca, o que directament ha invertit els diners del rescat a fer negoci amb la venda d'armes", ha expressat Mulet.

Així mateix, ha indicat que, en la seua resposta, el govern eludeix contestar si coneix la llista de bancs que fan negoci amb el comerç d'armes o si pensen legislar per a limitar el crèdit que puguen disposar. "Així mateix també esquiven declarar si coneixen aquesta classe d'activitats, indicant que realitzen un seguiment dels principals assumptes estratègics de l'entitat i que no intervenen en la gestió de la societat, quan haurien de fer-ho, a més d'obligar-les a ser socialment responsables mentre s'hagen beneficiat d'un suport de la comunitat que han de retornar".

Mulet ha exigit a l'executiu una planificació per a recuperar els diners públics destinats al rescat de la banca i "que s'estudie si es pot compensar amb la cessió a l'administració general de l'Estat de béns immobles per al seu ús social i que s'apliquen interessos i penalitzacions si no es compleix amb un pla de retorn raonable".

next