Diari La Veu del País Valencià
Compromís insta el PSPV que reconsidere l’exigència de la vicealcaldia a l’Ajuntament de València

VALÈNCIA. Els partits negociadors del govern de la Nau fan nous passos endavant, però es manté el veto a una vicealcaldia per a la diputada socialista Sandra Gómez. Compromís ha demanat al PSPV que reconsidere “l’exigència d’una vicealcaldia” com a condició per a conformar govern. Al mateix temps, la formació ha anunciat que estaria “disposada a renunciar” al model gerencial del govern i passar a un model de “coordinacions d’àrees” per a intentar “acostar postures” amb el PSPV.

La formació s’ha pronunciat en aquests termes en un comunicat després de la reunió que han mantingut aquest dimarts les comissions negociadores de les dues forces de govern. Compromís ha destacat que fins i tot, si “el PSPV ho exigeix”, la coalició valencianista estaria disposada que no hi haguera cap coordinador d’àrea “o, en el cas que n’hi haguera, que sempre estigueren supeditats al regidor d’àrea”.

D’aquesta manera, segons el model que plantejava Compromís, l’Ajuntament s’estructuraria en un conjunt de delegacions agrupades en regidories i en àrees, com en l’actualitat. Les delegacions competencials pròximes entre elles estarien sota una mateixa àrea.

En un inici, Compromís proposava la creació de set grans àrees, quatre per a regidors de la coalició i tres per al PSPV. Els regidors encarregats de cada àrea tindrien tota la capacitat política per a establir el model de polítiques públiques. Al mateix temps, aquests regidors d’àrea podrien delegar les tasques administratives de coordinació entre delegacions a un coordinador com els que hi havia en l’anterior mandat.

Aquests coordinadors d’àrea, amb tasques únicament administratives, dependrien en qualsevol cas del seu regidor. Compromís afegeix, a més, que en el mandat 2015-19 ja es va treballar amb aquest model en diverses àrees de govern, com ara Desenvolupament Econòmic Sostenible, Desenvolupament Urbà i Espai Públic.

Segons anuncien, des de la coalició esperen que la renúncia al model gerencial supose “un pas endavant en les negociacions” i que el PSPV “faça un pas similar amb la seua reclamació d’una vicealcaldia” per a Sandra Gómez.

“Precisament per a no establir conflictes de competències ni estratègies de govern en paral·lel”, continuen des del partit, “Compromís considera necessari un model de funcionament com el del mandat 2015-19, en què l’alcalde va delegar les seues competències sobre els regidors de govern i, quan va haver-hi opinions diferenciades, es va optar per resoldre-les en una junta de portaveus de govern per tal d’arribar a posicions consensuades”.

Compromís també indica que aquest mateix model és el que s’ha seguit en totes les ciutats on hi ha un pacte de govern entre les dues formacions i que, per tant, és el que reclamen per a la ciutat de València.

El PSPV demana que Compromís alce “el veto”

El PSPV de la ciutat de València, per la seua banda, ha exigit a Compromís que “lleve el veto al model Botànic”, segons han informat en un comunicat. Els socialistes “celebren que des de Compromís hagen desistit d’una proposta que no tenia un encaix legal”, en referència al model gerencial, del qual afegeixen que “quedava al marge dels cànons democràtics de qualsevol estructura de govern”.

“No era un possibilitat política ni administrativa acceptar generar una estructura en paral·lel de govern al democràticament electe”, asseguren des de la formació socialista, i, per tant, incideixen que allò que ha fet Compromís no és una renúncia, “sinó tornar a la posició de partida”.

En opinió del PSPV, la proposta plantejada per Compromís era “una ocurrència o, fins i tot, globus sonda per a evitar assumir una proposta raonable i sincera de conformar un govern de conjunt”. En aquest sentit, els socialistes expliquen que segueixen “apostant per un model Botànic defensat per la coalició de Compromís en la Generalitat Valenciana i pel Partit Socialista”.

Finalment, la formació socialista ha considerat que “allò raonable” és “arribar a un acord com s’ha fet en la Generalitat” . Per aquesta raó han afirmat que no volen “perdre el temps amb propostes irrealitzables” i han demanat que es retire el que ells consideren com un “veto” al model del Botànic.

Comparteix

Icona de pantalla completa