Compromís marca perfil propi per a desbancar de la Presidència el PSPV en un nou Botànic

La candidata Mónica Oltra assegura que la coalició és la garantia de les polítiques progressistes en un govern compartit amb els socialistes
14 abril 2019 06:00h
Oltra es va mostrar convençuda que els resultats a les urnes tornaran a contradir les previsions de les enquestes. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Poques hores després de l'inici oficial de la campanya del 28 d'abril, València acollia el primer acte central de campanya d'un partit. Aquest dissabte els Jardins del Túria van ser el lloc escollit per Compromís per a celebrar el seu míting de país, que va reunir tots els seus candidats davant de més de 2.000 persones arribades de nord a sud del país (veure Fotogaleria). Trenta-sis hores després del començament oficial de la campanya, Compromís, a través de la seua candidata a la Presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, donava argumentari a les seues bases per a tractar de revertir l'avantatge que les enquestes li donen al PSPV respecte a la coalició valenciana i així poder liderar un hipotètic Botànic II.

Amb aquesta intenció, Oltra va marcar diferències amb el PSPV en bona part del seu discurs i va presentar Compromís com la garantia que els canvis introduïts pel govern del Botànic siguen "irreversibles". En aquest sentit, la candidata de la coalició va fer un repàs a totes "les xicotetes revolucions" que ha fet el Botànic en els darrers quatre anys i que, segons va explicar, s'han fet de la manera que s'han fet perquè Compromís estava al govern.

Oltra, amb una samarreta amb el lema 'Imparables' i amb el xip de campanya ja incorporat, va abandonar la vessant més institucional i no va dubtar a criticar també el seu soci de govern. Així, va assenyalar que la mostra que la "garantia de canvi" és Compromís és que a altres territoris on governa el PSOE no s'han implementat polítiques com les del Botànic. Amb tot, va aprofitar per a agrair la "comprensió" de totes les persones a les quals el "canvi" encara no els ha arribat i beneficiat, i va demanar de nou la seua confiança en les urnes perquè són necessaris quatre anys més "per a arreglar la desfeta de 20 anys del Partit Popular".

Oltra va elevar el to contra el seu principal competidor i, tot i que va reconéixer que "òbviament" vol una reedició del Botànic", va assenyalar que aquest ha d'estar liderat per Compromís per a continuar aprofundint en els canvis iniciats el 2015.

La candidata de Compromís es va mostrar més crítica d'allò habitual amb el partit amb qui comparteix govern. Per a exemplificar algunes de les polítiques que haurien sigut diferents si Compromís no haguera estat al govern, Oltra ha explicat que XarxaLlibres s'hauria "quedat en un xec" que "igual que es dona es lleva". També va criticar la proposta llançada pel candidat socialista, Ximo Puig, d'estendre la gratuïtat de les taxes universitàries a tot l'alumnat que aprove i va censurar la mesura fiscal anunciada pel PSPV d'aplicar l'exempció del 99% de l'impost de sucsessions i donacions perquè això significa "beneficiar uns pocs".

Pel que fa a les principals propostes de Compromís, Oltra va prometre que, si es converteix en presidenta de la Generalitat, s'implementaran plans de formació en igualtat per a jutges i fiscals; les taxes universitàries s'establiran en funció de la renda, i s'incorporaran experts agraris en l'oficina valenciana de Brussel·les per a defensar el camp, entre d'altres. 

Plantar cara a Madrid

Oltra va destacar el fet que Compromís siga l'única força d'estricta obediència valenciana de les que conformen el Botànic. De fet, va aprofitar per a recordar que la coalició obrirà i tancarà campanya al País Valencià perquè no han de vindre de cap lloc, en referència a PSOE, PP i Ciudadanos, que celebraran actes a València el 26 d'abril amb els seus candidats a la Moncloa.

En clau estatal, la candidata va explicar que Compromís seguirà reivindicant el finançament "just" que pertoca als valencians guanye qui guanye el 28 d'abril i va assegurar que front al "joc de PP i PSOE", Compromís no donarà suport a ningú que no es comprometa amb el canvi del finançament valencià.

En aquest punt, Oltra va criticar als dos grans partits espanyols per canviar de parer segons qui mane a la Moncloa. "PP i PSOE es caracteritzen perquè quan un governa ací i l'altre a Madrid és quan són reivindicatius. Quan Camps governava, li demanava a Zapatero més finançament, i, després, amb Rajoy, res. I Puig quan governava Rajoy també l'exigia i ara que està Sánchez el reclama amb la boca xicoteta", va assenyalar la portaveu de Compromís.

Sobre el finançament, Oltra va anunciar que el 29 d'abril, un dia després de les eleccions generals, Compromís exigirà la condonació dels interessos generats pel Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), al qual la Generalitat ha hagut d'accedir per a suplir la falta de diners que transfereix l'Estat per a pagar els serveis públics fonamentals.

"Els lladres no volen policia"

La candidata de Compromís a la Presidència de la Generalitat també va tindre paraules contra la dreta. Concretament, contra les "tres dretes", a les quals va definir com "la dreta corrupta", en al·lusió al PP; la dreta "bàrbara", en referència a Vox, i la dreta "que no s'entera de res", va dir sobre Ciutadans sense citar-los. 

"No ens conten què faran perquè és inconfessable. Sols agiten banderes de l'odi, la ira i la por", va asseverar Oltra. Sols ha contestat a la proposta que la candidata del PPCV, Isabel Bonig, va fer en matèria fiscal. "Bonig va dir que farà una revolució fiscal que consisteix a llevar l'impost de patrimoni, que sols paguen 22.000 persones. Per a qui volen governar? Per a eixos 22.000 que són el 0,5% i que són els que més tenen?", es va preguntar Oltra.

Per últim, la líder de Compromís va fert al·lusió al passat corrupte dels governs del PPCV i a la promesa de Bonig d'eliminar la Conselleria de Transparència i l'Oficina Antifrau. "Clar que volen eliminar-les, perquè sols els lladres volen que no existisca policia", va afirmar Oltra.

Abans d'Oltra, l'alcalde de València i candidat a la reelecció, Joan Ribó, va ser l'encarregat de donar la benvinguda als participants en el míting. En l'acte també van intervindre els candidats a les Corts Valencianes, Vicent Marzà, Fran Ferri i Aitana Mas; el representant d'Els Verds Juan Ponce, i el cap de llista al Congrés, Joan Baldoví, que va estar acompanyat en l'escenari de caps per Alacant i Castelló, Ignasi Candela i Marta Sorlí. Tots els intervinents van animar els militants i simpatitzants a tractar de convéncer els seus coneguts i a tornar a demostrar que els escons que els pronostiquen les enquestes estan molt per baix dels que els atorgaran els vots el 28 d'abril.

next