Compromís marcarà la posició de Més País en els temes valencians i Baldoví serà portaveu adjunt del grup

La coalició valencianista i la formació madrilenya concorreran a les eleccions sota el nom Més Compromís i el grup parlamentari assumirà l'acord del Botànic com a eix de les seues polítiques
30 setembre 2019 06:00h
Baldoví i Errejón seran dos dels portaveus del grup parlamentari confederal de Més País i Més Compromís. En la imatge, en un míting de la coalició A la valenciana, al 2016. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Compromís i Més País formalitzaran aquest dilluns l'aliança de cara a les eleccions generals del 10 de novembre. Abans de les 14.00 hores, les formacions valenciana i madrilenya formalitzaran davant la Junta Electoral la candidatura Més Compromís, que serà la marca del partit d'Íñigo Errejón al País Valencià.

Des que el dilluns 23 de setembre l'executiva de la coalició adoptara per unanimitat la decisió de pactar amb Més País, han sigut molts els dubtes que han sorgit sobre la manera d'articular aquesta aliança. Per als responsables de la coalició, l'acord és "molt beneficiós" per als seus interessos, ja que respecta la singularitat de Compromís i reconeix la seua veu dins de la plataforma estatal que, si no se suma ningú més a última hora, conformaran Més País, els valencians, la Chunta Aragonesista i Equo.

Però, què diu la lletra xicoteta de l'acord? Segons el protocol electoral subscrit entre tots dos partits, sí que sembla ser molt beneficiós per a Compromís. La falta d'implantació dels d'Errejón al País Valencià ha propiciat que la coalició de Mónica Oltra i Joan Baldoví hagen tingut una posició de força en la negociació.

Segons el document que detalla l'acord preelectoral entre Compromís i Més País –al qual ha tingut accés Diari La Veu–, l'aliança "compromet" el partit d'Errejón a formar un "grup parlamentari confederal" que portaria en el nom la marca Més Compromís. A banda, recull que la coalició valencianista ostentarà el càrrec d'un dels portaveus adjunts si s'aconsegueix grup parlamentari. Un càrrec que, si no hi ha una gran sorpresa, té el nom de Joan Baldoví, que serà el cap de llista de la coalició per València. A banda, el polític de Sueca té ja una dilatada trajectòria al Congrés, on va arribar al 2011.

Dins del grup parlamentari, Compromís es reserva cert marge de maniobra per a poder operar amb criteri propi. Així, es detalla que els diputats de la coalició "tindran el dret a discrepar en els casos concrets que pogueren resultar incompatibles amb els idearis dels partits". Aquesta eventualitat sembla difícil que es produïsca atés que el document compromet també els firmants a assumir "com a eix de l'acció política" els acords del Botànic II, "en especial aquells referents al bloc 6, és a dir, 'Fiscalitat progressiva, finançament just i interessos valencians' respecte a l'impuls d'un nou sistema de finançament".

Veu valenciana i llistes de Compromís

La definició política de Més Compromís és la d'una coalició "progressista, feminista, ecologista i valencianista". Durant aquesta passada setmana, diversos càrrecs del Bloc i Iniciativa s'han interessat a destacar de l'acord l'autonomia de la qual gaudia Compromís dins d'aquesta plataforma.

Com ja va explicar Diari La Veu, una de les condicions de l'acord era que Compromís tinguera veu pròpia al Congrés. Una condició que el partit d'Errejón havia acceptat i que sobre el paper queda definit en el punt 3 de l'acord. "En els temes que facen especial referència a les circumscripcions de Castelló, València i Alacant, Compromís liderarà, sempre des de l'acord i el consens, el posicionament conjunt de la coalició". En la pràctica, que en un debat sobre l'alliberament de l'AP-7 el posicionament de tots els diputats de Més País el marcaria, segons el document, el criteri de Compromís.

Com que Més País "reconeix" Compromís com el seu "referent polític al País Valencià, tant en l'àmbit local com autonòmic", les llistes electorals seran cosa de la coalició. En aquest punt, s'esperen poques sorpreses.

Pel que fa a l'ordenació de les llistes, la correlació de forces segueix sent la mateixa que en les últimes conteses electorals. Dels llocs d'eixida, a Castelló, el número 1 serà per al Bloc i el 2 per a Iniciativa; a Alacant, serà a l'inrevés, mentre que a València hi ha l'única novetat significativa. El Bloc manté l'1 i el 3 però el 2, que corresponia a Iniciativa, l'ocuparà un independent.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next