Compromís opta per l'opció "possibilista" d'una taxa turística discrecional i no obligatòria que vol el PSPV 

Fran Ferri dona suport a la proposta dels socialistes, i assegura que és una opció intermèdia entre "el tot" que exigeix Podem i el "no res" en què se situava el PSPV 
4 juliol 2019 12:30h
Ferri ha qualificat el debat com a "prioritari" de cara al setembre. / COMPROMÍS 

VALÈNCIA. El portaveu de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha confirmat aquest dijous el suport de la coalició a la proposta del PSPV sobre la taxa turística. A diferència de la proposta de Podem, que vol una taxa autonòmica d'obligada aplicació –encara que després els ingressos generats els gestionen els ajuntaments–, la dels socialistes es tractaria d'una taxa aplicada a discreció pels ajuntaments i de repercussió municipal.

Ferri ha defensat aquesta opció aquest dijous preguntat per la premsa, ja que la considera "possibilista" davant la falta de consens entre els tres socis del Botànic. Tot i que ha admés que, a llarg termini, adoptarien la proposta de Podem, creu que és important trobar una solució immediata perquè ciutats com València –on l'alcalde, Joan Ribó, ha expressat el seu desig d'aplicar una taxa d'aquest tipus– tinguen l'oportunitat de fer-ho. 

D'altra banda, la tesi de Compromís és que l'aprovació d'una primera taxa discrecional serviria com a període de prova per a calibrar els seus efectes i, així, convéncer el PSPV de la conveniència d'aplicar-la de manera més profunda. Cal recordar que el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer –que acaba de renovar el càrrec–, s'ha mostrat en moltes ocasions contrari a qualsevol tipus de gravamen, malgrat que dins del PSPV hi ha moltes veus que acceptarien una versió descafeïnada com la que està sobre la taula. 

Podem ha insistit que la seua línia roja és perdre l'obligatorietat de la taxa, per la qual cosa no s'espera, amb les posicions actuals, que done suport a la iniciativa del PSPV i Compromís. La formació morada considera que, d'aquesta manera, es permetran la competència i el dumping fiscal entre localitats, a més que no es tindrien en compte els municipis que també sofreixen les externalitats del turisme encara que els visitants no pernocten en ells. El secretari general del partit, Antonio Estañ, ja va assegurar que s'oposen a una taxa aplicada "sense fins concrets en allò mediambiental i social".

No obstant això, Ferri ja va advertir aquest dimecres que era preferible "no caure en la trampa del requisit del consens" i ara ha assegurat que la proposta actual és un punt intermedi entre "el tot i el no res". De qualsevol manera, des de Compromís insisteixen que "és una prioritat", per la qual cosa s'espera que el debat es reprenga amb força per a trobar una eixida al setembre, quan es recupere l'activitat parlamentària. 

next