Compromís planteja reformar la llei de bases del règim local per a suprimir les diputacions

Els candidats de la coalició al Senat proposen considerar l'autonomia com a circumscripció electoral i repartir els escons atenent la densitat poblacional
21 abril 2019 14:15h
Baldoví demana fer una "reforma profunda" del Senat perquè es puguen abordar "aquells assumptes que són competència de les autonomies". / COMPROMÍS

VALÈNCIA. Compromís ha plantejat una major descentralització de l'Estat "per a gestionar millor". Així ho ha demanat aquest diumenge el cap de la llista de la coalició per València al Congrés Joan Baldoví a Sueca (la Ribera Baixa) durant un acte amb els senadors de Compromís, que han traslladat una sèrie de mesures per a reformar la cambra alta.

Per tal de descentralitzar l'Estat, Baldoví ha exposat que cal una "reforma profunda" del Senat "per a convertir-lo en una veritable cambra de representació territorial que beneficie aquells assumptes que són competència de les comunitats autònomes". 

El candidat de Compromís al Congrés també ha proposat una reforma de lallei reguladora de bases del règim local perquè cada territori puga decidir com s'organitza territorialment. Els canvis en la normativa permetran "suprimir les diputacions provincials per a apropar les seues decisions a administracions més properes a la ciutadania, com són les mancomunitats, els municipis o àrees metropolitanes", ha assegurat Baldoví.
 
D'altra banda, Baldoví ha reclamat noves competències per a la Generalitat, com per exemple per als Rodalies, els ports, els aeroports o les costes.
 
El candidat i senador per Castelló de Compromís, Jordi Navarrete, ha afirmat que "en l'actual legislatura, on el PP amb un 30% dels vots de l'Estat tenia 147 dels 266 membres de la cambra, ha estat inútil per a les reformes necessàries donada la seua majoria i nul·la voluntat de qualsevol canvi plantejat. La propera legislatura poden donar-se noves majories que possibiliten canvis en les actituds, que permeten plantejar un paper conciliador del Senat davant la greu crisi territorial, que analitze aspectes com l'injust infrafinançament que viuen les autonomies davant la falta d'operativitat de les nombroses comissions i l'escassa voluntat de formacions com PP o PSOE a prendre mesures que deixen de perjudicar-nos com a poble davant d'altres autonomies".

Per la seua banda, la candidata i exsenadora Dolors Pérez ha advocat per "defensar al Senat els interessos del poble valencià, encara que diferim del model de cambra, del model d'Estat o el caire de cambra innecessària i desprestigiada a què ha portat al Senat el PP, amb els seus casos de corrupció, escàndols del seu portaveu Ignacio Cosidó i les clavegueres de l'Estat o en realitzar escarnis dels quals no pensen com ells".

Finalment, un altre dels candidats al Senat per València, Xavier Hervàs, ha plantejat reformular la cambra perquè les autonomies amb més població tinguen un major pes en l'elecció de senadors, la consideració de l'autonomia com a circumscripció electoral i com a lloc en el qual plantejar amb perspectiva de futur temes que afecten territorialment tot l'Estat. "Parlem de l'aigua, els recursos minerals, les energies, la costa o la qualitat de l'aire i les emissions, però també de qüestions com les infraestructures que vehiculen la comunicació entre territoris, els fons que provenen d'Europa o per a la preservació cultural dels pobles de l'Estat".

next