Diari La Veu del País Valencià
Compromís compleix amb les 15 mesures de la Coordinadora Feminista de València

VALÈNCIA. Combatre la gestació per substitució; crear una figura, dins de la Sindicatura de Greuges de la Generalitat, per a la defensa de les dones víctimes de la violència masclista i de les seues filles i fills, i introduir mesures preventives de la violència de gènere en tots els nivells del sistema educatiu. Aquestes són només tres de les quinze propostes que la Coordinadora Feminista de València va plantejar als partits i coalicions per a les eleccions del 2019 en un document on també es parla de la prostitució, de la llei d’estrangeria o de salut i medi ambient.

Així, el passat 1 d’abril aquest col·lectiu feminista va presentar el seu document de mínims en un acte a La Nau al qual van acudir representants destacades del PSPV, Compromís, Podem i Esquerra Unida.

A més, segons va informar la Coordinadora, aquest document va ser signat per Ximo Puig, per part del PSPV, per Mónica Oltra, de Compromís, i per Rubén Martínez Dalmau, de Podem; tots ells com a caps de llista a les pròximes eleccions a la Generalitat. D’aquesta manera rubricaven el seu compromís d’incloure en els seus programes electorals uns punts que “són una prioritat dins de l’agenda feminista”, així com “la necessària dotació econòmica que faça possible implementar i desenvolupar totes aquestes reivindicacions”.

En el cas de Compromís, es va comprometre a donar suport “en la mesura que [les propostes] estigueren en el seu programa electoral de les eleccions autonòmiques o generals”. Amb tot, tal com es recull en un document a què ha tingut accés Diari La Veu, el programa de la coalició sí que compleix amb els quinze punts plantejats pel moviment feminista. De fet, indiquen que no s’han incorporat arran d’aquesta petició, sinó que aquestes mesures ja estaven incloses en el seu ideari.

Per exemple, pel que fa a la llei contra la violència, Compromís es compromet a modificar la Llei 7/2012 de la Generalitat per a incloure totes les formes de violència masclista i establir eines més eficaces per a combatre-les. El programa també recull que es continuarà desenvolupant i dotant de pressupost el pacte valencià contra la violència de gènere i masclista.

En l’àmbit de l’educació, la coalició valencianista aposta per seguir desenvolupant el Pla de Coeducació, així com promoure un programa de sensibilització adreçat al conjunt de la societat educativa “que destaque la importància de combatre la discriminació i educar en valors de convivència no sexistes, no LGTBfòbics, no masclistes i de respecte a la diversitat”.

També s’impulsarà la formació especialitzada en violència per a l’Administració, la Justícia i els cossos i forces de seguretat i s’instarà a la creació de nous jutjats “perquè totes les víctimes de violència de gènere siguen ateses per un jutjat especialitzat i exclusiu de violència de gènere”.

Contra l’explotació sexual i reproductiva

En el document consultat per aquest diari, Compromís també mostra “un posicionament clar front a qualsevol mena de mercantilització del cos de les dones i dels xiquets i xiquetes”. En aquest sentit, la formació es compromet a combatre “el consum de prostitució i la tracta de persones, així com l’explotació reproductiva” [els ventres de lloguer].

Per això, prometen la creació de “les condicions necessàries perquè cap dona puga ser obligada o es veja abocada a prostituir-se, a ser explotada sexualment o a ser víctima de tràfic, així com a reforçar la persecució i condemna de proxenetes i puters i […] que s’adopten totes les mesures necessàries perquè les dones prostituïdes s’inserisquen en l’àmbit social i laboral garantint la independència econòmica i de les seues filles i fills”.

A més, el programa de Compromís diu que es desenvoluparà una estratègia valenciana per a l’erradicació de la violència sexual que incorpore la prostitució com una forma de violència cap a les dones, a més d’adreçar les mesures de control cap als agressors i no cap a les víctimes.

En el mateix punt, també s’inclou l’impuls d’una “llei de lluita integral i multidisciplinària contra el tràfic de dones i xiquetes amb fins d’explotació sexual, així com d’explotació reproductiva, que incloga mesures de persecució i prevenció d’aquests delictes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa