Compromís proposa copiar la 'via andalusa' per a cobrar de l'Estat el deute històric

Fran Ferri presenta una iniciativa a les Corts per a obtindre la documentació de les reunions entre la Junta i el govern espanyol que van permetre compensar l'infrafinançament andalús
26 juliol 2019 14:01h
Ferri considera que el govern espanyol pot articular un mecanisme com a Andalusia per a compensar l'infrafinançament. / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. El portaveu de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha sol·licitat la documentació sobre els acords entre la Junta d'Andalusia i el govern espanyol pels quals es va regular el pagament del deute històric que l'Administració General de l'Estat mantenia amb aquesta autonomia.

A través d'una petició de les Corts, Compromís sol·licita al govern espanyol els texts complets dels pactes entre el Govern d'Espanya i la Comunitat Autònoma d'Andalusia per a regularitzar el deute històric andalús i les actes de les reunions de les comissions mixtes entre aquestes dues administracions, en les quals es tractaren les assignacions complementàries com a font de finançament excepcional d'Andalusia.

La intenció, ha explicat Ferri en un comunicat, és que la Generalitat puga optar a aquesta via per a compensar l'infrafinançament. Segons explica Ferri, "els valencians i valencianes estem demanant en aquest moment la regularització del deute històric que ens ha generat dècades d'infrafinançament, una qüestió que, juntament amb l'adopció d'un model de finançament just, no està sent atesa pels diferents governs centrals. Però comptem amb exemples recents com el d'Andalusia, que va culminar el 2010 amb el pagament del deute històric a aquesta autonomia. Existeix un camí que porta al pagament del deute històric i nosaltres també el volem recórrer".

Per a saber com poder acollir-se a aquest mecanisme, Ferri sol·licita al Govern d'Espanya "tots els expedients sobre eixe procés de negociació que va culminar amb el pagament del deute històric andalús". "El que sembla ara mateix una quimera per alguns és una qüestió que ja s'ha dut a terme no fa molt a l'estat espanyol i que s'ha de produir també per als valencians i valencianes", ha reclamar Ferri.

El síndic de Compromís a les Corts també ha criticat que Pedro Sánchez no haja "volgut incorporar a l'acord de govern de l'Estat aquesta petició que  que està contemplada en l'Acord del Botànic". "Volem saber per què una fórmula que va ser possible amb Andalusia ara no pot ser assumida per als valencians i valencianes", ha afegit Ferri.

next