Compromís proposa una llei de canvi climàtic per a convertir "l'amenaça" en "oportunitat de futur"

Mónica Oltra destaca el potencial del reciclatge i de la reutilització dels residus per a crear "ocupació i economia local"
24 abril 2019 17:29h
Oltra ha afirmat en un acte a Villena que el territori valencià té el "repte" d'adaptar-se al canvi climàtic perquè "serà el que més patisca els efectes", ja que és "un dels més amenaçats de la conca mediterrània". / TWITTER MÓNICA OLTRA

ALACANT. La vicepresidenta del Consell i candidata de Compromís a la Presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, ha proposat aquest dimecres la redacció d'una llei valenciana de canvi climàtic, sostenibilitat i economia circular perquè l'"amenaça" es convertisca en una "oportunitat" i cree "un futur" per a les generacions vinents.

"L'adaptació del canvi climàtic és una amenaça en aquest moment, però pot ser una oportunitat i un futur per als nostres fills", ha assenyalat. En eixa línia, ha incidit que els adolescents, cada divendres –tot i que aquesta setmana s'avança al dijous–, s'estan manifestant perquè "volen un futur en aquest planeta i cal actuar ja des de la política". "Si no som capaços de fer-ho pels nostres fills, per qui ho farem?", s'ha preguntat Oltra a Villena (l'Alt Vinalopó), on ha participat en un acte de campanya electoral. 

Oltra també ha destacat que la gestió de residus ha estat "vinculada" a "l'acumulació de deixalles i a la corrupció". Per contra, ara es busca que "el seu reciclatge i reutilització siga una font de creació d'ocupació i, a xicoteta escala, de creació d'economia local". La candidata de Compromís ha indicat que, segons dades de l'OCDE, es poden generar 2 milions de llocs de treball a tot l'estat espanyol fins al 2050.

Lluita contra el plàstic i contra el canvi climàtic

A més, Oltra ha afirmat que el territori valencià té el "repte" d'adaptar-se al canvi climàtic perquè "serà el que més patisca els efectes", ja que és "un dels més amenaçats de la conca mediterrània". Així, ha sostingut que l'"amenaça" afecta el clima i la vida, amb "importants efectes econòmics".

"Des de Compromís diem que la lluita contra el canvi climàtic i l'adaptació al canvi climàtic pot ser una oportunitat de canvi econòmic que genere llocs de treball", així com una oportunitat de canviar "la manera com produïm i com consumim". En eixe sentit, Oltra ha parlat de la transformació ecològica de l'economia en tots els seus sectors.

"Volem continuar desplegant el pla integral de residus i la lluita implacable contra el plàstic, que està complicant la vida perquè està pels mars i fa que consumim peixos amb microplàstics, que són nocius per a la salut", ha al·legat.

next