Compromís insta el PSOE a recuperar l'oferta de coalició per a desbloquejar la investidura

Baldoví ha criticat que els socialistes recórreguen una vegada darrere altra a l'argument de la "desconfiança" per a no tornar a plantejar ministeris a Unides Podem 
16 setembre 2019 13:55h
Baldoví s'ha reunit aquest dilluns amb Felip VI

VALÈNCIA. La ronda de consultes de Felip VI amb els partits polítics encetada aquest dilluns suposa el punt de partida d'unes 48 hores que seran decisives per a saber si es desbloqueja la investidura de Sánchez o si s'acaben convocant noves eleccions. El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, s'ha reunit amb el cap de l'Estat i li ha traslladat el seu relat dels fets després que hagen passat més de 140 dies des dels comicis de l'abril i no s'haja arribat a un acord de govern. 

En la roda de premsa posterior, Baldoví ha proposat al PSOE que recupere l'oferta de coalició que va fer al juliol a Unides Podem –una Vicepresidència d'Igualtat i els ministeris d'Habitatge, Sanitat i Igualtat–. El diputat, que s'ha mostrat pessimista sobre la possibilitat que Sánchez acabe recollint els suports necessaris, ha plantejat la seua proposta "a la desesperada".

"Per què el PSOE no repeteix la mateixa proposta de juliol i per què Unides Podem no renuncia a tota la resta i accepta aquesta proposta?", s'ha preguntat Baldoví, al mateix temps que ha criticat el fet que els socialistes acudisquen una vegada darrere altra a l'argument de la "desconfiança" per a no plantejar de nou aquesta oferta.

A aquest respecte, ha puntualitzat que els polítics no estan en política "per a desconfiar, sinó per a ser capaços de superar aquesta desconfiança i arribar a un acord". A més a més, ha declarat sentir "vergonya" perquè la classe política no haja sigut capaç en 140 dies d'arreglar "res".

D'altra banda, el diputat valencià descarrega la major part de la responsabilitat en el PSOE, ja que entén que per la seua part hi ha "un nul interés" a tancar un enteniment "d'última hora". En tot cas, ha reiterat que Compromís no donarà suport a Sánchez en la investidura "si no hi ha cap gest" cap a ells i que es limitarà a abstindre's, tal com va fer al juliol. 

Compromís, ignorat en les negociacions

En la coalició també estan molt molests pel fet que, després de la reunió inicial que Pedro Sánchez va mantindre a principis d'agost amb Mónica Oltra i el Baldoví per a negociar el seu suport, encara no hagen rebut una resposta ni hagen tornat a establir contactes. "És el resum d'allò que ha fet el PSOE envers la investidura", ha dit Baldoví. 

Deu dies més tard d'aquella cita, que va tindre lloc el 5 d'agost, Compromís va enviar un document amb una primera oferta a l'equip negociador del PSOE, encapçalat per José Luis Ábalos. Des d'aleshores, i tot i que els socialistes havien comunicat la coalició que rebrien una resposta fa més de dues setmanes, aquesta encara no ha arribat. Fins ara, tal com ha explicat Baldoví, tan sols han mantingut alguns contactes esporàdics amb la ministra de Transició Energètica, Teresa Ribera. 

next