Compromís qualifica d'"enèsima traïció al camp" que el govern espanyol no s'oposara a l'acord amb Mercosur

Carles Mulet diu que el fet que l'acord es "venga com a positiu sense detallar els punts que preocupen el camp valencià" demostra "falta de respecte cap al País Valencià"
2 juliol 2019 19:30h
"Tant aquest govern com els anteriors han deixat clar el menyspreu absolut". / 

MADRID. El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha presentat una bateria de preguntes en la qual ha recriminat al govern espanyol en funcions "la seua condescendència amb la recent signatura de l'acord entre la UE i Mercosur", que ha qualificat d'"enèsima traïció al camp valencià".

Segons ha assenyalat Mulet en un comunicat, "tant aquest govern com els anteriors han deixat clar el menyspreu absolut, la burla constant i el gust pel maltractament cap a un sector castigat injustament, que acaba sempre pagant el preu dels acords internacionals, ja siga el ZETA, els acords de la UE amb països del nord d'Àfrica, l'acord amb les cinc repúbliques sud-africanes o ara amb Mercosur".

Per al portaveu de Compromís, "tots els acords d'aquest tipus acaben afectant el camp valencià, un sector potent però al qual van llevant injustament oxigen, sense cap compensació ni mesura per a rescabalar els efectes negatius de tots aquests tipus d'acords, que òbviament tenen aspectes positius i per això se signen, però que acaben sent dolentíssims per als interessos agrícoles, especialment els valencians".

Per això, per a Mulet, que des del govern espanyol es "venga" aquest acord "com a positiu sense entrar en els aspectes que preocupen el camp valencià", demostra "la falta de respecte cap al País Valencià en general i al seu sector agrícola en particular".

Mulet ha indicat que això mateix va passar amb l'acord amb Sud-àfrica. "Advertíem dels seus efectes letals i ens van titllar d'alarmistes, la realitat ens va donar la raó, plagues, vectors, entrada a Europa de taronges tractades amb productes fitosanitaris prohibits a la UE, no respecte de les temporades permeses i competència deslleial en els lineals de venda".

"Davant aquest fet consumat abans de la ratificació per Espanya, ens quedem completament sols en les Corts Generals votant en contra de la ratificació de l'acord, que ha comportat una de les temporades més desastroses per al cítric valencià i, davant d'això, el Govern s'ha negat a iniciar els tràmits per a demanar a la UE l'aplicació de la clàusula de salvaguarda que contempla l'acord davant els greus incompliments dels països de Sud-àfrica", ha agregat.

Mulet ha demanat que Espanya "canvie el seu paper còmplice en aquestes agressions i no ratifique aquest acord, mesura que s'entén més simbòlica que efectiva, i es pose al cap el paper vital de l'agricultura valenciana per a mantindre la gent en el territori, el seu valor ambiental, paisatgístic, econòmic i de diversificació econòmica".

El portaveu de Compromís ha afirmat que aquest acord "de nou s'embolica en l'obscurantisme", en "no publicar-se els estudis suposadament fets de les afeccions".

"Únicament amb la facilitació d'entrada massiva de sucs de cítrics del Brasil s'afonarà aquesta indústria espanyola, sense entrar a valorar també l'entrada de cítrics en fresc del Brasil, l'Argentina, l'Uruguai i el Paraguai", ha afegit.

Segons Mulet, "l'excusa ja se sap": que les temporades "no se solapen en estar en hemisferis diferents, però la realitat ens demostra que no és així i acaben perjudicant les temporades de plena explotació valenciana".

next