Compromís reclama les competències dels Rodalia per a la Generalitat

La coalició valencianista denuncia "la impuntualitat" del servei i la manca d'inversions per part del govern estatal en aquestes línies ferroviàries
18 abril 2019 14:21h
Compromís demana un pla d'inversió "clar" en els Pressupostos de l'Estat i "menys visites i anuncis" de ministres de Foment com José Blanco, Íñigo de la Serna, Ana Pastor o José Luis Ábalos. / EFE

VALÈNCIA. Compromís proposa que les competències de Rodalia passen a la Generalitat amb un pla de finançament per a gestionar aquest servei de manera eficaç, ja que alguns trajectes "costen més temps que fa vint anys".

La candidata de Compromís a la Generalitat, Mónica Oltra, ha denunciat la falta d'inversions en el servei de Rodalia de Renfe, "el que més ha patit en les últimes dècades", i ha apostat per garantir el dret a la mobilitat i per un títol de transport únic per al ferrocarril, l'autobús urbà i interurbà i el metro.

En un acte davant l'Estació del Nord de València, al qual han assistit alcaldes de Catarroja, Puçol, Sueca i la Font de la Figuera, Oltra ha defensat que la gestió de Rodalia passe a l'autonomia, ja que el seu Consell ha demostrat que sap "gestionar bé" l'educació, la sanitat, la dependència, els serveis socials, l'ocupació o la lluita contra el canvi climàtic.

"Reivindiquem el transport públic, que és el que més utilitza la gent, sobretot en la comunicació entre municipis, per a anar a treballar, a estudiar o d'oci", ha reclamat Oltra.

El número 1 de Compromís al Congrés per València, Joan Baldoví, ha denunciat que València està a la cua en puntualitat, "un problema que ha anat empitjorant", i que les inversions realitzades han anat destinades en la seua major part al tren d'alta velocitat.

Segons les dades que ha oferit, el 71% de les inversions es fa en alta velocitat, "que la utilitza el 4% de la població", mentre que només el 29% es destina a Rodalia, "un servei que utilitza el 96%" de la gent.

Baldoví ha reclamat un pla d'inversió "clar" en els Pressupostos de l'Estat i "menys visites i anuncis" de ministres de Foment com José Blanco, Íñigo de la Serna, Ana Pastor o José Luis Ábalos.

També ha afirmat que les línies C-2 i C-6 han sigut "especialment castigades" i, com a usuari del servei de Rodalia, ha dit haver vist gent plorant perquè arribava tard a un examen per retards del tren. "És una qüestió de recursos, de personal i sobretot de voluntat política", ha manifestat.

Per part seua, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha assenyalat que Compromís va presentar una moció en un ple municipal de març en la qual demanava el pròxim executiu estatal que mantinga el projecte de pressupostos que preveu una partida de 174 milions per als Rodalia de València i prioritze la inversió en la millora d'aquestes línies.

També es demanava en eixa moció una reducció de preus de tots els títols de transport; que els bons de 10 viatges tinguen una vigència anual en lloc de mensual, i que s'oferisquen altres modalitats de bitllets per als treballadors i estudiants.

Així mateix, s'insta que hi haja una bona coordinació entre Renfe i Adif, "necessària per al compliment dels horaris i per a informar de les eventuals incidències".

next