Compromís es reuneix amb una desena de partits per a reeditar la fórmula Primavera Europea

En Marea, Equo Andalucía - Iniciativa Andalucía i Izquierda Andalucista podrien seguir el camí de Més per Mallorca i unir-se a la candidatura 'plurinacional' creada el 2014
22 febrer 2019 18:28h
En la reunió d'aquest divendres també estava previst parlar del nom de la candidatura i de com es conformarà la coalició. / COMPROMÍS

VALÈNCIA. La seu de Compromís ha acollit aquest divendres una reunió de representants de la formació valencianista amb organitzacions d'arreu de l'estat espanyol per tal d'estudiar la possibilitat de conformar una candidatura plural per a les eleccions europees.

Així, a aquesta primera reunió de treball a la plaça del Pilar han acudit representants de la Chunta Aragonesista, Més per Mallorca, En Marea, Nueva Canarias, Partido Castellano, Unidad del Pueblo Leonés, Coalición Caballas, Equo Andalucía- Iniciativa Andalucía, Izquierda Andalucista i Verds País Valencià.

Tal com ha explicat la secretària d'organització de Compromís Amparo Piquer, es tractava "d'una primera reunió de contacte, de treball, per a reeditar la coalició europea de fa cinc anys, Primavera Europea", així com per a organitzar-se "de cara a la contesa electoral del 26 de maig". Aquest divendres també estava previst parlar del nom de la candidatura i de com es conformarà la coalició. 

En declaracions als mitjans prèvies a la reunió, Piquer ha explicat que l'objectiu és "fer una coalició plurinacional, d'esquerres, progressista, feminista i ecologista amb organitzacions d'arreu de l'estat espanyol". 

Preguntada sobre les formacions que hi haurà en eixa entesa per a les europees, ha afirmat que són les mateixes que el 2014 però "també tenim contacte amb altres noves". És el cas de Més per Mallorca –que ja està confirmat com a partenaire–, En Marea, Iniciativa Andalucía i Izquierda Andalucista, "que són companys amb qui hui [per aquest divendres] tenim la primera reunió de contacte per a veure si formaran part de la nostra coalició". Així, Piquer ha reiterat que estan els mateixos que fa cinc anys "més altres organitzacions amb qui veurem si conformem o no una coalició i com ho fem". 

A més, ha indicat que de moment hi ha catorze organitzacions però que "no és una qüestió tancada". "De fet, tenim contacte amb altres organitzacions que no estan presents hui", ha remarcat, per a afegir que "la nostra intenció és fer com més ampla millor la coalició europea".

També ha atés els mitjans el secretari de Relacions Polítiques i Institucionals de la Chunta Aragonesista, Gregorio Briz, qui ha afirmat que "cal formar un espai polític a Espanya on l'esquerra plurinacional puga estar representada d'una forma clara". Briz, a més, ha argumentat que "davant l'amenaça de la ultradreta és molt important que ens situem en un punt de moderació que no estiga en l'extremisme de l'independentisme, que ens està portant també a situacions de desprestigi a les forces plurinacionals que defensem el federalisme".

"Cal que se sàpiga que hi ha una esquerra plurinacional, una esquerra que vol avançar, una esquerra progressista que vol anar cap a un model federal on hi haja un autogovern i un finançament adequat i on puguem ser forces absolutament homologables amb la normalitat", ha afegit el representant de la Chunta, per a concloure que "el que no pot ser és que es desqualifiquen determinats moviments de les autonomies perquè l'independentisme ho impregna tot". 

next