Compromís segueix defensant una divisió del grup mixt "per a poder treballar amb unes mínimes condicions"

La formació valencianista espera "que hi haja trellat aquesta setmana" i que s'aprove la seua proposta de formar un grup propi amb els 16 diputats de JxCat, Més País, Coalició Canària-Nova Canàries, el BNG, Terol Existeix i el PRC
14 desembre 2019 11:30h
En plenes negociacions entre alguns dels partits a principis de setmana, Compromís va plantejar dividir el mixt en dos –i no tres– formant un grup de 16 diputats deixant fora la CUP, Navarra Suma i Fòrum Astúries per a després "equilibrar" forces. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, continua defensant una divisió del grup mixt després del rebuig de la Mesa aquest divendres. L'òrgan parlamentari no ha acceptat la divisió en tres del grup mixt proposada per diversos partits minoritaris perquè ni el grup registrat per JxCat, Més País, Compromís i el BNG ni el dels regionalistes compleixen els requisits. Així ho va explicar la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, aquest divendres en roda de premsa després de la reunió de la Mesa.

Amb tot, la Mesa del Congrés ha acordat donar un nou termini d'una setmana perquè els 21 diputats que formarien el grup mixt puguen reorganitzar-se. Així, podran registrar alternatives fins divendres 20 de desembre. Batet va explicar que l'informe dels lletrats del Congrés recomanava inadmetre les dues peticions perquè no complien el reglament de la cambra baixa.

Pel que fa al grup que hauria estat encapçalat per JxCat, anomenat Grup Parlamentari Múltiple, els lletrats sostenen que no arriba al mínim exigit del 5% sinó que els quatre partits només sumen el 4,88% del total de vots a l'Estat. Segons els càlculs de JxCat, Més País, Compromís i el BNG, sumaven el 5,09%.

En relació amb el segon grup, presentat amb el nom Espanya Plural i format per UPN, Terol Existeix, el PRC i Coalició Canària, els lletrats argumenten que Coalició Canària-Nova Canària no supera el 15% a les dues circumscripcions on es van presentar i al·lega que UPN es va presentar en coalició amb el PP i Ciutadans.

Dos millor que tres: la proposta de Compromís

En plenes negociacions entre alguns dels partits a principis de setmana, Compromís va plantejar dividir el mixt en dos –i no tres– formant un grup de 16 diputats deixant fora la CUP, Navarra Suma i Fòrum Astúries per a després "equilibrar" forces. Aquesta és la proposta que continuen defensant, un grup format per 8 diputats de Junts Per Catalunya i 8 diputats d'altres formacions –Més País (3), Coalició Canària-Nova Canàries (2), el BNG (1), Terol Existeix (1) i el PRC (1). "Des del punt de vista jurídic és absolutament impecable, no hi ha interpretacions", ha dit Baldoví aquest dissabte coincidint amb la celebració del Consell Nacional del Bloc

Baldoví, que es mostra convençut que "els Reis no portaran carbó" sinó un nou govern que "ajudarà a resoldre els problemes dels valencians", ironitza: "Amb 21 diputats de 12 formacions diferents és evident que ni existiria Terol, ni València, ni Alacant ni Castelló". Així, el diputat valencianista defensa la divisió del grup mixt perquè, en cas contrari, "la capacitat de temps per a parlar, i per a presentar i defendre propostes o preguntes al govern, es veuria disminuïda".

Un pla "sense fissures"

"Tot el món entén que ha d'haver-hi una divisió d'eixe grup, i la nostra proposta des de sempre és absolutament impecable", ha reiterat Baldoví, qui ha recordat que "el reglament diu que amb 15 diputats es pot formar un grup". Així és: segons el reglament del Congrés, per a constituir-se com a grup cal tindre un mínim de 15 diputats o bé ser-ne almenys cinc i tindre el 5% dels vots emesos a tot l'Estat o el 15% a cada circumscripció a la qual s'ha presentat el grup. A més, "en cap cas poden constituir grup parlamentari separat diputats que pertanyen a un mateix partit", ni aquells que "en el moment de les eleccions pertanyeren a formacions polítiques que no s'hagen enfrontat davant l'electorat".

"Nosaltres tenim una proposta amb 16 diputats que, a més, compleix amb tindre més del 5% del vot de l'Estat", ha defensat Baldoví. I ha afegit: "Per tant compleix a bastament eixes dues premisses i podríem tindre eixe grup". Aquesta unió de conveniència, però, seria temporal, ja que "després una part tornaria al grup mixt per a equilibrar els dos grups i perquè totes les formacions del grup mixt pogueren fer allò que la ciutadania ens ha manat fer a Madrid; tindre presència i poder aportar al debat dels problemes la visió valenciana, que és molt important".

De cara al 20 de desembre, la data límit per a presentar noves propostes, Baldoví espera "que hi haja trellat aquesta setmana". "Estic segur que podrem arribar a divendres amb una proposta presentada que no tinga cap fissura i que puguem dividir eixe grup per a poder treballar amb unes mínimes condicions perquè allò que volem es puga escoltar i, sobretot, es puga discutir al parlament de Madrid", ha conclòs.

next