Compromís per València defensa una taxa turística per a "sufragar les despeses públiques" que generen els turistes

Ribó planteja un pla per a desestacionalitzar la recepció de visitants i programar una oferta cultural i de congressos 
26 març 2019 14:30h
La coalició valencianista recorda que l'impost sobre les estades turístiques és una pràctica habitual en multitud de ciutats europees. Imatge d'arxiu. / EFE

VALÈNCIA. "Apostem per una taxa turística destinada principalment a sufragar les despeses públiques que genera la recepció de turistes en la ciutat". Així, s'ha tornat a expressar aquest dimarts el candidat de Compromís per València a revalidar l'Alcaldia de la ciutat, Joan Ribó, que ha volgut reafirmar el posicionament de la coalició respecte a la taxa turística que ja s'ha introduït dins de la precampanya electoral per als comicis municipals.  

L'actual alcalde de València ha destacat també una "aposta per una ordenació turística que permeta canalitzar el creixement en el nombre de visitants que rep València", amb un 65% de turistes internacionals en l'últim any. Així, ha assenyalat la voluntat de crear un pla específic per a desestacionalitzar la recepció de visitants "per tal que es puga distribuir durant tot l'any" i programar una oferta cultural i de congressos "més enllà de l'oci".

A més, es planteja que la taxa turística tinga una finalitat local i que "revertisca sobre els serveis municipals a la ciutadania i al turisme", com ara la seguretat, la neteja, la mobilitat, platges, museus, el manteniment del patrimoni i les festes, entre les quals, es troben les Falles. 

Al respecte, des d'aquest grup municipal es proposa que les Corts legislen aquesta taxa turística de "competència autonòmica i delegable als ajuntaments, que segons els seus interessos i necessitats podran activar", s'assenyala des de la coalició. En el cas de València, ha dit Ribó, "per suposat que es posarà en marxa, per a regular el flux d'entrada de turistes i assumir despeses comunes a la ciutadania i al turisme, a través d'uns ingressos extra".

En el comunicat, Compromís recorda que l'impost sobre les estades turístiques és una pràctica habitual en multitud de ciutats europees que tenen així "una eina per a regular l'arribada de visitants, evitar possibles efectes negatius per un excés de turistes i ajudar en el manteniment de les ciutats". 

Regulació dels apartaments turístics

A més, segons la coalició, aquest impost als turistes també ajudarà a establir un registre d'apartaments turístics complet. Amb la taxa turística, "les administracions podran clarament distingir entre aquells sectors professionalitzats amb una oferta òptima i de qualitat per als turistes, d'aquells altres que practiquen l'intrusisme". 

Així mateix, Ribó ha destacat "l'especial interés d'un turisme mediambiental respectuós amb la natura, amb l'organització de rutes ordenades pel Parc Natural del Túria, el Parc Natural de l'Albufera i la mateixa horta de València, a més del turisme cultural, amb veritables joies museístiques i temples de la música com són el Palau de la Música o el Palau de les Arts, així com el turisme de congressos d'alta capacitat de negocis per a la ciutat de València".

next