Compromís vincula Blasco amb un altre 'pelotazo' en la privatització de les ITV

La coalició denuncia que la fillastra i un amic de l'exconseller van vendre les participacions d'una empresa adjudicatària per vora 48 milions d'euros però només en van declarar 14  
7 febrer 2019 17:16h
Ferri ha demanat al Consell que estudie possibles canvis en el model de gestió de les ITV. / COMPROMÍS

VALÈNCIA. El portaveu de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha informat aquest dijous que ha posat a la disposició de la Fiscalia Anticorrupció una informació que vincula l'exconseller Rafael Blasco amb un pelotazo que va suposar un benefici de 48 milions d'euros per a una firma de la qual la seua fillastra era copropietària. 

Aquesta operació tindria el seu origen en l'adjudicació d'un dels cinc lots en els quals es van dividir les ITV del País Valencià per a la seua privatització el 1998, en una operació per la qual ja s'investiga l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana.

Aquesta privatització, la primera del govern del PPCV, es va realitzar sense els preceptius informes legals, segons ha assenyalat Ferri citant un informe de la Sindicatura de Comptes del 2017.

Ferri ha detallat que les ITV valencianes van ser dividides en cinc lots, el primer dels quals es va adjudicar a Sedesa, vinculada a la família Cotino; el segon, a Lubasa i Bancaixa; el tercer, a Aguas de Valencia; el quart, a ATECSA, i el cinqué, a Pavasal i Mayve, una firma "vinculada al cas Naseiro", segons Ferri.

Dins d'ATECSA, el grup empresarial Tempero 9000 va aconseguir el control del 99,9% de les accions, ha indicat Ferri. Aquest grup empresarial, sempre segons les seues explicacions, va ser propietat, al 25%, de l'exdirectiu de recursos humans del Sepiva (empresa que havia d'inspeccionar les ITV) Gregorio Martínez Tolosa; l'aleshores secretari de l'Ajuntament de Carlet i amic de Blasco, Juan Ramón Ferris Tortajada; Luis Juárez, i María Consuelo Salom Císcar, fillastra de l'exconseller.

Aquesta i altres empreses es van convertir en adjudicatàries d'un servei que va començar a funcionar el 1998, d'acord amb un plec de condicions que recollia que les segones inspeccions, fins aleshores gratuïtes, tindrien un cost del 75%. A més, es van sumar beneficis no recollits en el plec, com ara l'actualització de les tarifes a l'IPC de 2001 a 2009.

Durant la seua etapa com a conseller de Benestar Social (entre el 2000 i el 2003), Blasco "va adjudicar a Tempero 500 places de residències a Xàtiva". Així mateix, recorda Ferri que, com a conseller de Medi Ambient, Blasco va introduir proves noves mitjançant un decret, com ara la sonometria –només obligatòria al País Valencià – o la de gasos contaminants, que van suposar que les ITV passaren de costar de mitjana 18,47 euros a 46,59 euros el 2009.

Ferri: "La primera privatització del PPCV va donar origen a la primera trama corrupta"

Així, el 1997 es van adjudicar unes ITV que entre 2000 i 2003 van augmentar les seues tarifes de 18 a 46 euros. El 2004, les adjudicatàries van vendre les seues participacions, de manera que es van emportar uns beneficis "milionaris". Per exemple, el lot d'ATECSA es va adjudicar per 8 milions i es va vendre per 47,9 milions d'euros, segons consta en un contracte privat al qual Ferri afirma haver tingut accés. Aquesta venda, no obstant això, va ser comunicada a la CNMV oficialment per un import de 14,25 milions d'euros.

"La primera privatització del PP va donar origen a la primera trama corrupta", ha lamentat Ferri, qui ha insistit que "els valencians hem pagat les tarifes d'ITV més altes de l'Estat per a finançar un gran negoci d'empreses pròximes al PPCV.

En la seua última compareixença en una comissió d'investigació a les Corts, Blasco va assegurar que la seua fillastra no havia obtingut cap benefici en aquesta operació i va negar haver mantingut una relació pròxima a Ferris Tortajada, un extrem que Compromís considera fals i pel qual adoptarà mesures legals contra l'exconseller.

Ferri ha explicat que "és possible que Ferris Tortajada li la poguera haver jugat a Blasco gràcies a certes maniobres societàries. Sabem que Luis Juárez, propietari de Tempero 9000 al 25%, no va cobrar aquest mateix percentatge quan la societat es va vendre, sinó que a penes es va emportar un milió i en qualitat d'intermediari, després d'haver amenaçat d'acudir als tribunals".

Tots aquestos fets van ser posats en coneixement de la Fiscalia Anticorrupció fa tres mesos i Compromís no ha sol·licitat la personació en la causa.

Les concessions de les ITV, segons ha explicat el portaveu de Compromís, acaben el 2021. En conseqüència, Ferri ha demanat al Consell que estudie possibles canvis en el model de gestió.

next