Condemnats dos excàrrecs del PP acusats de participar en els contractes 'zombis' d'Imelsa

L'exdiputat del PP Francisco Huguet va maniobrar perquè Imelsa contractara Emilio Máñez, tot i que el seu treball seguiria sent d'assessoria política i no de brigada forestal
5 novembre 2019 14:04h
La sentència obliga els acusats a retornar els diners que Máñez va percebre com a fals coordinador de les brigades forestals d'Imelsa. / DLV 

VALÈNCIA. La secció cinquena de l'Audiència Provincial de València ha condemnat l'exalcalde de Quartell Francisco Huguet i el seu assessor i extinent d'alcalde Emilio Máñez, tots dos del Partit Popular, a la pena de dos anys i mig de presó per la seua participació en els anomenats contractes 'zombis' de l'empresa pública Imelsa –ara Divalterra–.

En concret, el tribunal els condemna per ser cooperadors necessaris d'un delicte continuat de prevaricació i un altre de malversació de fons públics. També els ordena que abonen conjuntament i solidàriament a Divalterra –dependent de la Diputació de València– la suma de 74.968,6 euros, corresponent als salaris indegudament percebuts per Máñez entre els mesos d'abril del 2005 a agost del 2007 i la quantitat de la indemnització per acomiadament, segons consta en la sentència consultada per Europa Press.

L'Audiència nomena en la seua resolució l'exdiputat provincial i exgerent d'Imelsa Rafael Soler com a autor material dels fets jutjats però aclareix que la seua possible responsabilitat penal està extingida per prescripció, ja que no es va dirigir acció penal contra ell abans que transcorregueren 10 anys.

Segons consta com a fets provats en la resolució, Máñez va estar contractat com a assessor del PP a la Diputació de València en el període 1999-2003, durant el qual va treballar d'assessor del també diputat Huguet.

Després de les eleccions municipals de maig del 2003, Máñez va cessar. Tots dos eren companys del mateix partit polític i a l'Ajuntament de Quartell compartien responsabilitats polítiques. Huguet exercia el càrrec d'alcalde i Máñez, el de regidor. Tenien negocis en comú i els unia una relació d'amistat.

Amb la finalitat de sortejar la llei, perquè Máñez poguera continuar exercint de facto les funcions d'assessor d'Huguet, el primer va contactar amb Soler perquè Imelsa el contractara simulant que la contractació era de coordinador de Brigada Forestal però amb la intenció que no exercira funcions com a tal, sinó que continuara exercint com a assessor.

Així, Máñez, una vegada va cessar com a assessor el juliol del 2003, va ser contractat a l'agost per Soler com a coordinador de Brigades Forestals d'Imelsa, tot encadenant diversos contractes fins a fer-ho indefinit.

En realitat, Máñez mai va treballar com a coordinador de Brigades i va continuar realitzant per a Huguet les mateixes funcions que exercia en l'anterior legislatura, de manera que va burlar la llei. D'aquesta manera, cobrava tots els mesos el sou corresponent a coordinador sense realitzar aquestes funcions, fins que va ser acomiadat l'agost del 2007 pel nou gerent d'Imelsa després de cobrar 61.626,7 euros en concepte de salaris entre els mesos d'abril del 2005 a agost del 2007 i rebre 13.341,9 euros en concepte de indemnització per acomiadament.

Els magistrats recorden en la seua resolució que entre les funcions d'Imelsa es troba principalment el desenvolupament local de municipis i la coordinació de les brigades forestals. La totalitat del pressupost té el seu origen en els fons públics de la Diputació.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next