Confirmen la presència contínua de llúdries al riu Millars

Els primers rastres de llúdria van aparéixer al Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars fa uns cinc anys, a l'octubre del 2015
7 agost 2019 12:50h
Els especialistes han trobat excrements de llúdria en les proximitats del riu. / IMATGE D'ARXIU

VALÈNCIA. La guarderia rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha trobat nous rastres de llúdries al tram baix fluvial que confirmen la presència contínua d'aquests animals.

Es tracta, de nou, d'excrements dipositats per un o diversos exemplars de llúdria (Lutra lutra) sobre unes roques situades al costat del riu, en la zona anomenada 'Carnissers', on les aigües del Millars travessen diversos pous. Allí, aquests mamífers carnívors s'alimenten principalment de crancs roigs americans.

La localització dels excrements ha ocorregut en el transcurs d'una inspecció rutinària del servei de vigilància de la guarderia rural del Consorci riu Millars, format pels ajuntaments de Borriana, Almassora i Vila-real; la Diputació de Castelló, i la Generalitat Valenciana.

Durant aquest procés, els especialistes han comprovat que les llúdries solen utilitzar els mateixos punts per a defecar. És un lloc conegut pels biòlegs i naturalistes com a latrina, és a dir, espais on aquests animals defequen per a marcar el territori de manera reiterada.

La zona està al marge dret del riu Millars, al terme de Borriana (la Plana Baixa), i rep un cabal constant procedent de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals d'Almassora (EDAR), detalla el consorci en un comunicat.

Un lustre de llúdries en la desembocadura 

Els primers rastres de llúdria van aparéixer al Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars fa uns cinc anys, a l'octubre de 2015. Des d'aleshores, la guarderia rural i la Conselleria de Transició Ecològica realitzen un seguiment actiu d'aquesta espècie, que en aquell moment era molt estranya i escassa, tant en aquest riu com en la resta dels del País Valencià.

Hi ha un aspecte curiós en el territori fluvial on s'estableixen les llúdries. Aquests mamífers carnívors són animals fortament territorials i expulsen immediatament els visons americans del riu.

Per tant, la presència de llúdries al Millars és "un fre natural contra l'expansió dels visons americans", una espècie invasora introduïda des dels Estats Units en la dècada dels seixanta per a nodrir les granges de pell.

next