El Congrés aprova una moció de Compromís per a compensar amb beneficis fiscals els citricultors

La cambra baixa acorda també sol·licitar a Europa l'activació de la clàusula de salvaguarda
19 febrer 2019 20:58h
La iniciativa presentada per la coalició valencianista ha aconseguit la unanimitat del Congrés després de l'acord de Compromís, PSOE i Podemos amb una transaccional. / COMPROMÍS

VALÈNCIA. El Ple del Congrés ha aprovat aquest dimarts una moció de Compromís "per a compensar els agricultors per la desastrosa campanya citrícola i salvar les campanyes dels pròxims anys". La iniciativa ha aconseguit la unanimitat del Congrés després de l'acord de Compromís, PSOE i Podemos amb una transaccional.

La moció sol·licita a la Comissió Europea l'aplicació de la clàusula de salvaguarda de l'article 34 de l'Acord Econòmic de la Unió Europea amb la Comunitat d'Estats d'Àfrica del Sud perquè no s'importen cítrics d'Àfrica del Sud sense garanties d'una inspecció adequada.

La iniciativa aprovada exigeix, a més, compensar les pèrdues al sector a través d'excepcions de l'Impost de Béns d'Immobles (IBI), reduccions en l'IRPF i prestacions a través dels mecanismes de gestió de crisi que preveu la normativa comunitària.

La moció de Compromís també preveu reforçar els llocs d'inspecció fronterera i estableix l'obligatorietat del tractament en fred a les importacions de països tercers per a evitar el contagi de plagues, com ara la taca negra, una plaga d'extrema gravetat.

En la defensa de la moció, el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha reclamat les mateixes condicions fitosanitàries a les importacions de cítrics que als productes valencians "perquè els agricultors valencians no competisquen amb una mà lligada a l'esquena".

Baldoví ha explicat des de tribuna que "la reciprocitat en els acords comercials és l'única manera d'evitar la competència deslleial, el dumping social i els riscos fitosanitaris i salvar les campanyes citrícoles valencianes dels pròxims anys".

next