El Consell promourà una llei per a obligar les diputacions a cofinançar el Fons de Cooperació

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, afirma que la normativa inclourà criteris de repartiment objectius que prioritzaran la lluita contra el despoblament
2 setembre 2019 13:38h
La Diputació de València es va adherir a l'acord pel qual la institució autonòmica i provincial injectarien la mateixa quantitat de recursos econòmics als municipis. / EFE

VALÈNCIA. La Generalitat Valenciana, en col·laboració amb les diputacions, desenvoluparà una llei per a regular els Fons de Cooperació Municipal, els recursos que es destinen des de les institucions autonòmiques i les diputacions per als Ajuntaments. D'aquesta forma, la iniciativa legislativa obligarà les institucions provincials i autonòmiques a cofinançar aquest recursos, que es destinen als municipis. Aquest desenvolupament de la llei sobre el Fons de Cooperació, inclòs en l'Estatut d'Autonomia, permetrà ampliar els recursos que es destinen als municipis d'acord amb uns criteris objectius i permetrà l'estalvi de tràmits burocràtics. 

Així ho ha anunciat aquest matí Toni Gaspar, el president de la diputació de València, després de la reunió que ha mantingut amb el president de la Generalitat, Ximo Puig. El fons, que es va posar en marxa fa uns quatre anys, ofereixen "autonomia" als municipis, "no té burocràcia" i tampoc és "finalista", ha afegit el president de la diputació. A més, un dels criteris que estudiarà aquesta nova iniciativa legislativa serà el del despoblament dels municipis. 

Gaspar ha aclarit que Puig vol elevar aquest fons a categoria de llei per a oferir "estabilitat" al fons i per a poder ampliar les quantitats remeses als ajuntaments. Per aquesta raó, Gaspar ha considerat "com a president de la diputació i com a alcalde" que aquesta és una "molt bona iniciativa" i "molt bona notícia" i que el fons de cooperació ha donat "molt d'oxigen" als municipis. D'aquesta forma, el municipi a principi d'any ja té les inversions per a poder decidir a quines partides les destina. 

Segons ha explicat Gaspar, quan es va desenvolupar el fons, la Diputació de València es va adherir a l'acord pel qual la institució autonòmica i provincial injectarien la mateixa quantitat de recursos econòmics. En total, en el cas de la demarcació de València, es destinen 40 milions d'euros als municipis: 20 per part de la Generalitat i 20 per part de la diputació de València. 

Així mateix, el president de la diputació ha afirmat que aquesta nova llei serà la que "pivotarà durant tota la legislatura" i que les dues institucions continuaran treballant per a desenvolupar-la. De fet, Ximo Puig té previst reunir-se durant tota aquesta setmana amb els líders de les altres dues diputacions, d'Alacant i Castelló, per a traslladar aquesta proposta. 

next