El Consell abonarà més de 120 milions d'euros de les ajudes de la Sol·licitud Única de la PAC del 2019

Utiel i Requena formen part d'un projecte pilot d'abast estatal que permetrà monitoritzar tots els recintes que es declaren en la PAC
20 febrer 2019 13:39h
El termini de presentació de les sol·licituds estarà obert fins al pròxim 30 d'abril en les oficines comarcals de la Conselleria. / GVA

VALÈNCIA. La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural abonarà més de 120 milions d'euros de les ajudes europees de la Sol·licitud Única, dins del marc de la Política Agrícola Comuna per a l'any 2019. Les previsions són de més de 100 milions d'euros en pagaments directes, prop de 19 milions d'euros en pagaments per compromisos pluriennals de mesures del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020 i més de 13 milions d'euros en noves convocatòries del PDR (agricultura ecològica, zones de muntanya i zones amb limitacions naturals).

El termini de presentació de les sol·licituds estarà obert fins al pròxim 30 d'abril en les oficines comarcals de la Conselleria i de les entitats col·laboradores de suport al sector. A partir del 30 d'abril, podran presentar-se sol·licituds però amb penalització per dies de retard.

S'espera que al final del termini s'hagen registrat prop de 50.000 sol·licituds d'ajuda i, addicionalment, entre 20.000 i 30.000 inscripcions al Registre General de la Producció Agrícola (Regepa).

Entre els aspectes singulars d'aquesta campanya, destaca l'adopció d'una nova aplicació per a la captura telemàtica de les sol·licituds i la posada en marxa d'un projecte pilot sobre "monitoratge" de superfícies en els termes municipals d'Utiel i de Requena.

La nova aplicació, coneguda com a Sinapa, permet per primera vegada la captura telemàtica d'inscripcions al Regepa i s'espera que es convertisca en un instrument de control de l'inventari d'efectius productius agrícoles al territori valencià.

S'ha habilitat un Centre d'Atenció a l'Usuari (CAU) per a resoldre els dubtes que es presenten en aquesta fase de la tramitació. Al CAU es podrà accedir per via telefònica i per correu electrònic –s'informa des de Sinapa que els telèfons no són públics sinó d'ús professional per als usuaris de l'administració i de les entitats col·laboradores–.

Per part seua, la "monitoratzació" suposa que totes les superfícies agràries declarades en la PAC que se sotmeten a aquesta metodologia de control seran interpretades mitjançant tècniques de processament automàtic d'imatges per satèl·lit.

A causa de la singularitat i rellevància d'aquest canvi de seguiment de les declaracions dels agricultors, la Comissió Europea exigeix que es publicite adequadament en aquelles zones en les quals s'aplicarà perquè els agricultors siguen conscients del nou entorn de relació amb l'Administració.

De manera experimental, enguany els municipis d'Utiel i Requena formen part d'un projecte pilot d'abast estatal, coordinat pel FEGA, que permetrà monitoritzar tots els recintes que es declaren en la PAC. Això afectarà uns 1.500 sol·licitants i prop de 20.000 hectàrees de diferents cultius de secà en la seua majoria.

Al costat de la convocatòria de la Sol·licitud Única, s'ha publicat en el DOGV l'import global màxim de la convocatòria 2018 d'ajudes per a l'operació Canvi a pràctiques i mètodes d'agricultura ecològica i l'import global màxim de la convocatòria d'ajudes a l'operació Pagament de compensació en altres àrees que afronten limitacions naturals del PDR-CV 2014-2020. 

Aquesta ampliació del crèdit estava prevista en la convocatòria publicada l'any passat amb motiu de la Sol·licitud Única 2018, i ara es concreta per a permetre dotar algunes mesures del PDR-CV 2014-2020, en concret l'Agricultura Ecològica i Zones amb Limitacions Naturals, amb un major pressupost que potenciarà aquestes actuacions.

La convocatòria del 2018 per a nous titulars d'Agricultura Ecològica va partir inicialment amb 2 milions d'euros i amb la Resolució de 15-2-2018 s'amplia amb dos milions addicionals (total, 4 milions). La convocatòria 2018 per a ajudes a Zones amb Limitacions Naturals va partir inicialment amb 1,2 milions d'euros, i amb la Resolució de 15-2-2018 s'amplia amb 1,5 milions addicionals (total, 2,7 milions).

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next