El Consell aprova la declaració com a BIC del Cant de la Passió d'Oriola 

Aquesta expressió cultural constitueix una singular manifestació musical representativa i valuosa de la cultura tradicional valenciana, amb un fort component de tradició oral
7 octubre 2019 17:06h
La sol·licitud de la declaració del Cant de la Passió d'Oriola va ser instada per l'Ajuntament d'Oriola i les entitats que sostenen la manifestació cultural. / AJUNTAMENT D'ORIOLA

VALÈNCIA. El ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declara Bé d'Interés Cultural (BIC) Immaterial el Cant de la Passió d'Oriola.

La tramitació de l'expedient es va iniciar mitjançant resolució d'incoació de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport el 9 d'abril. Durant la tramitació es va concedir tràmit d'audiència a l'Ajuntament d'Oriola, al Grup de Cantors de la Passió i al Grup de Cantors de la Primitiva Passió Federico Rogel.

Així mateix, en l'expedient consten els informes favorables del Consell Valencià de Cultura, de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i de la Universitat d'Alacant.

El Cant de la Passió d'Oriola constitueix una singular manifestació musical representativa i valuosa de la cultura tradicional valenciana, amb un fort component de tradició oral. Es realitza per grups de cantors masculins no professionals com a mínim des del segon quart del segle XIX i entronca amb les manifestacions públiques de religiositat popular. És una obra polifònica a quatre veus masculines però al llarg dels anys han anat incrementant-se les veus fins a arribar a unes quaranta, aproximadament.

La interpretació del cant es produeix les nits de finals de la Quaresma, anteriors a la Setmana Santa, durant l'anomenada Setmana de Passió, en llocs prefixats i amb un itinerari marcat per a cada nit. A més, també s'interpreta la nit de Dijous Sant. Hi ha dues versions i dues partitures diferents del Cant de la Passió, de manera que cadascun dels dos grups de cantors interpreta una versió. 

A més de la declaració com a béns d'interés cultural immaterial, el decret estableix, també, la necessitat de concretar mesures de protecció i salvaguarda del corresponent bé, com ara la de realitzar labors d'identificació, descripció, estudi i documentació; la d'incorporar testimoniatges a suports materials que garantisquen la seua protecció, i la de preservar i vetlar pel normal desenvolupament i pervivència d'aquestes manifestacions culturals.

La gestió del bé correspon a l'Ajuntament d'Oriola, al Grup de Cantors de la Passió i al Grup de Cantors de la Primitiva Passió Federico Rogel.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next