El Consell i el govern estatal acorden que els municipis puguen associar-se per a tindre un cos policial comú

L'executiu espanyol s'ha compromés a retirar el recurs d'inconstitucionalitat quan les Corts modifiquen l'expressió "mancomunitats de municipis" per "associacions de municipis"
7 setembre 2019 16:38h
La Generalitat es compromet a modificar la llei d'acompanyament de la disposició adicional segona de la Llei de Mancomunitats. / EFE ARXIU

VALÈNCIA. La Generalitat Valenciana i el govern espanyol han arribat a un acord per a garantir que els municipis valencians puguen associar-se amb la finalitat de tindre un cos de policia local en comú, sota la fórmula d'"associacions de municipis" i no de "mancomunitats de municipis", com recollia la Llei de Mancomunitats de la Generalitat.

Així ho ha explicat aquest dissabte el director general d'Administració Local, Antoni Such, després que aquest divendres el ple del Tribunal Constitucional admetera a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat promogut pel president del govern espanyol contra la Llei de Mancomunitats. En aquest recurs, l'executiu estatal considerava que la normativa obria la porta al fet que aquests organismes supramunicipals pogueren tindre Policia Local, quan aquesta possibilitat ja ha sigut rebutjada pel mateix Tribunal Constitucional.

Segons el director general d'Administració Local de la Generalitat, l'executiu central i l'autonòmic han arribat a un acord que suposa el compromís de l'Estat a retirar el recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de Mancomunitats i la seua disposició addicional segona.

Al mateix temps, la Generalitat es compromet a modificar en la llei d'acompanyament aquesta disposició en el sentit de canviar l'expressió "mancomunitats de municipis" per "associacions de municipis". Una vegada aprovada en les Corts Valencianes aquesta modificació, l'estat espanyol retiraria el recurs, segons ha indicat el Consell.

"L'objectiu de la Generalitat d'optimitzar els recursos de seguretat en els municipis xicotets es dona per compliment, ja que en aquests moments existeixen municipis que per la seua grandària o per escassetat de recursos no poden disposar en les seues plantilles d'agents de policia local que presten aquests serveis", ha assenyalat Such. El director general d'Administració Local ha afegit que ara, mitjançant la fórmula acordada, "es pot complir àmpliament l'objectiu que es pretenia en la Llei de Mancomunitats".

El director general ha posat en valor que "la col·laboració i el diàleg entre les administracions permet buscar solucions als problemes de la ciutadania valenciana".

En la mateixa línia, ha ressaltat el "compromís ferm de la Generalitat de treballar per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans i, en aquest cas concret, d'aquells que viuen en municipis xicotets".

next