El Consell investiga El Corte Inglés per la campanya del Dia de la Mare que estereotipa les dones

La Conselleria d'Economia demana informació sobre els anuncis a l'empresa arran d'una queixa d'Igualtat
6 maig 2019 16:58h
Imatges de la campanya d'El Corte Inglés per al Dia de la Mare.

VALÈNCIA. El Consell obri un expedient sancionador a El Corte Inglés a causa de la campanya publicitària difosa per al Dia de la Mare, que se celebrava aquest diumenge.

En una de les imatges, es podia veure de manera superposada una dona i les expressions "97% entrega, 3% egoisme, 0% queixes. 100% mare". En una altra, es llegia "50% paciència, 50% compromesa, 0% tint. 100% mare".

Ara, la Direcció General de Consum, dependent de la Conselleria d'Economia, demana informació sobre la campanya a l'empresa a fi de valorar "la seua possible qualificació com a infracció de les normes de protecció de les persones consumidores".

Ho fa arran d'una queixa escrita pel secretari autonòmic d'Inclusió i Igualtat, Alberto Ibáñez, que considera que aquesta campanya "fomenta un estereotip de mare que resigna les dones a complir amb el seu paper de 'bona mare', basat en l'entrega per sobre de la resta d'identitats que la conformen". Aquest departament demana que s'analitze la campanya tant d'acord amb la legislació en matèria d'igualtat com de consum.

"Una campanya del segle XIX"

Per a la Secretaria Autonòmica d'Inclusió i Igualtat, "és necessari trencar els estereotips patriarcals que sotmeten la dona al seu vessant de mare sobre la resta i treballar per a acabar amb la pressió social que les dones, des de xicotetes, senten sobre la maternitat". En aquest sentit, remarquen que "la maternitat representa una part més de la identitat de les dones sobre la resta d'identitats de la dona per a materialitzar-se".

Després de rebre aquest escrit, Comerç demana informació a El Corte Inglés sobre aquesta campanya, els anuncis de la qual han tingut "àmplia repercussió negativa" en diversos sectors de la societat. Per al director general, Natxo Costa, aquesta és una campanya més pròpia del "segle XIX" que del segle XXI, però en tot cas, insta a esperar les al·legacions que presente la companyia.

En el seu requeriment, Comerç basa la seua petició, entre d'altres, en normatives com la Llei 34/1988, de l'11 de novembre, General de Publicitat, que estableix que és "il·lícita" la publicitat que atempte contra la dignitat de la persona o vulnere els valors i drets reconeguts en la Constitució, especialment els que es refereixen els articles 14, 18 i 20.

A més, la Llei 7/2010, de 31 de març, General de la Comunicació Audiovisual, completa aquesta normativa en el seu article 18.1, que disposa: "A més del que es disposa en la Llei 34/1988, d'11 de novembre, General de Publicitat, en relació amb la publicitat il·lícita, està prohibida tota comunicació comercial que vulnere la dignitat humana o fomente la discriminació per raó de sexe, raça o origen ètnic, nacionalitat, religió o creença, discapacitat, edat o orientació sexual. Igualment està prohibida tota publicitat que utilitze la imatge de la dona amb caràcter vexatori o discriminatori".

Una campanya polèmica, també, en les xarxes socials

Aquesta campanya va rebre nombroses crítiques en les xarxes socials, on va ser qualificada de "masclista", "retrògrada" i "estereotipant". A més, FACUA, associació en defensa dels drets dels consumidors, també va presentar una denúncia per aquesta campanya i va criticar que "es perpetuara una vegada més una publicitat que cosifica i menysprea la dona".

La resposta del Corte Inglés

El Corte Inglés ha assegurat aquest dilluns que amb la campanya llançada amb motiu del Dia de la mare han volgut retre homenatge a les mares pel seu paper clau en la societat i considera que no donen una visió "estereotipada" tal com ha apuntat la Generalitat.

La companyia assegura que el seu objectiu era "destacar el paper tan important que juguen les mares en la societat, amb el seu treball, el seu esforç i dedicació a la família", segons han assenyalat fonts de la mateixa a Europa Press i s'ha remés a l'explicació que es va oferir en la nota de llançament de la campanya. 

La campanya és un homenatge a les mares '100% mares' que a més de ser-ho, no s'obliden de ser dones, treballadores, responsables i compromeses amb la societat i en ella s'ha fet referència a "les millennials més primerenques, les mares amb fills adolescents i les més sènior, que tenen fins i tot nets", assenyalen.

next