El Consell no recorrerà el decret que atorga a la DO Cava la potestat sobre les hectàrees de raïm

El govern valencià i els productors coincideixen en el fet que la decisió del Ministeri és de caràcter econòmic" i que "no ha de polititzar-se"
1 octubre 2019 19:33h
El sector treballarà per a millorar la seua representativitat en el Consell Regulador de la DO Cava. /GVA

VALÈNCIA. El Consell no recorrerà el decret del Ministeri d'Agricultura que atorga a la DO Cava la potestat de decidir si s'amplien o no les hectàrees de raïm per a l'elaboració de vins espumosos. La decisió s'ha pres amb el consens del sector, que ha considerat que no s'ha de "polititzar" la decisió del govern espanyol.

Així ho han explicat fonts de la Conselleria d'Agricultura després de la reunió que el secretari autonòmic d'Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, i el director general de Desenvolupament Rural, David Torres, han mantingut aquest dimarts amb els representants del cava valencià a Requena. Segons ha reiterat la Conselleria en un comunicat "hi ha hagut coincidència general, tant per part dels responsables de la Generalitat com del sector del cava, a l'hora de destacar que es tracta d'un assumpte de caràcter econòmic que no ha de polititzar-se".

Així, segons expliquen des de la Conselleria sobre aquest punt, ni cellers ni productors s'han mostrat partidaris, durant la trobada celebrada, d'instar el Consell a presentar un recurs contra el recent decret. De fet, el responsable de la sectorial del cava de la Unió de Llauradors, Luis Javier Navarro, va explicar a Diari la Veu que considera que si el Consell Regulador no estiguera en mans catalanes, no s'hauria generat la polèmica que s'ha suscitat al voltant de la decisió del Ministeri d'Agricultura.

En aquest sentit i d'acord amb les xifres que tenen la Conselleria d'Agricultura i el sector, actualment la producció de botelles de cava valencià ronda els 10 milions, mentre que la superfície registrada, part de la qual encara no ha entrat en producció, supera les 3.500 hectàrees i compta amb un considerable marge per a continuar atenent la demanda.

"El sector del cava de Requena ha donat mostres d'una gran professionalitat i d'una maduresa extraordinària. Són plenament conscients que es tracta d'un tema econòmic i comercial i que l'objectiu és aconseguir un creixement equilibrat que permeta obtindre bons resultats a tots els qui participen en la cadena de valor", ha manifestat Rodríguez Mulero.

"Són professionals que saben perfectament el que està en joc, cosa que és important de debò, i han demostrat que estan molt per damunt de la instrumentalització política que alguns han dut a terme aquests dies", ha afegit.

Prioritats del sector

En la reunió també s'han posat sobre la taula les prioritats del sector. En aquest sentit, han detallat que la cerca d'un equilibri comercial que garantisca, a mitjà i llarg termini, estabilitat en matèria de cotitzacions tant per als productors com per als cellers elaboradors de cava de la zona de Requena constitueix el nucli primordial entorn del qual giren les prioritats d'aquest sector.

Les inquietuds del sector del cava valencià, respecte al consell regulador de la DO Cava en particular i de la conjuntura de mercat en general, se centren en aquests moments en la falta de representació dins de la referida entitat i en la consegüent dificultat perquè les seues demandes siguen escoltades i ateses.

Per això, els seus representants van acordar amb els responsables de la Conselleria d'Agricultura posar en marxa una comissió de treball per a, entre altres coses, buscar fórmules que permeten millorar els llits de representativitat del cava valencià, així com potenciar totes aquelles mesures que contribuïsquen a enfortir el protagonisme comercial de l'espumós valencià.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next