El Consell recorrerà al Suprem per a continuar usant el valor de les taxacions hipotecàries en la liquidació de l'ITP

El conseller d'Hisenda assegura que la Generalitat assumirà el criteri del tribunal
20 juny 2019 18:27h
El TSJ ha acceptat un recurs d'una particular que ha desencadenat el procés. / IMATGE D'ARXIU

VALÈNCIA. La Conselleria d'Hisenda ha anunciat aquest dijous que recorrerà al Suprem contra la sentència de la secció tercera del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ) que no permet l'ús del valor de les taxacions hipotecàries per al càlcul de l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP), amb l'objectiu de poder usant aquest mètode per a liquidar aquesta taxa.

Així ho ha assegurat en un comunicat després que, en una resolució del passat 5 de juny, aquesta sala del TSJ acceptara un recurs d'una particular contra la resolució del Tribunal Econòmic-Administratiu Regional de la Comunitat Valenciana, que va desestimar una reclamació contra una liquidació realitzada per l'oficina de Sagunt.

En aquest cas, en una resolució avançada per Valencia Plaza, s'assenyala que la qüestió a dilucidar es fixava a determinar si el procediment de comprovació de valors per referència a la taxació hipotecària emprat per l'administració de la Generalitat era ajustat a dret o no, havent de determinar la procedència del mètode de comprovació per aplicació d'un article de la Llei General Tributària, que es negava per la demandant amb l'argument que, amb l'aplicació realitzada per l'administració, no es determinava ni justificava el valor real del bé.

La resolució es remet a jurisprudència anterior, que conclou que l'administració només podrà acudir a aquest mitjà de comprovació quan en la taxació hipotecària conste reflectit el valor de mercat del bé i només en aquest cas, i no és possible identificar el valor real del bé amb el de taxació hipotecària, perquè la valoració té una finalitat diferent.

No obstant això, segons la Conselleria d'Hisenda, enfront d'eixa resolució, la jurisprudència del Tribunal Suprem, del TSJ de Madrid i Galícia o, fins i tot, de la secció quarta del propi TSJ valencià avalen l'ús d'aquest mètode que, no obstant això, ha anunciat que deixarà d'utilitzar fins que el Tribunal Suprem "dirimisca la controvèrsia", amb l'objectiu de "no generar inseguretat jurídica a contribuents".

Així mateix, afegeix que aquest mètode es preveu en l'article 57.1 de la Llei General Tributària 58/2003, de 17 de desembre, com un dels possibles per a la comprovació de valors.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha afirmat que, "a diferència del que ocorria abans del 2015, aquest Consell sempre ha assumit i assumirà el criteri dels tribunals perquè les valencianes i valencians sàpigen en tot moment a quin atindre's respecte als criteris vàlids per a valorar els seus immobles".

next