El Consell de Transparència estima la denúncia del PPCV contra l'empresa del germà de Puig per incomplir la llei

Els populars asseguren que Comunicacions dels Ports no compleix la norma perquè no va publicitar les ajudes rebudes pel foment del valencià
30 octubre 2019 17:30h
Eva Ortiz han demanat per registre la compareixença de Puig per al pròxim dia 7 de novembre perquè "done la cara". / EFE

VALÈNCIA (EP). El Consell de Transparència ha estimat la denúncia interposada pel grup popular contra l'empresa del germà del president de la Generalitat, Ximo Puig, Comunicacions dels Ports SA, per l'"incompliment de les seues obligacions de publicitat" de les ajudes públiques rebudes per al foment del valencià durant els anys 2016, 2017 i 2018 en superar els 100.000 euros en cada exercici.

Sobre aquest tema, la portaveu del PP, Eva Ortiz, ha informat en roda de premsa que aquest mateix dimecres han demanat per registre la compareixença de Puig per al pròxim dia 7 de novembre perquè "done la cara" i explique en seu parlamentària unes ajudes "gens clares" a empreses del seu germà per a les quals en la seua concessió es requereixen "col·laboradors necessaris" que "solament poden estar al Consell".

Ortiz ha recordat que l'estimació de la queixa per part del Consell de Transparència se suma a la citació del jutjat d'instrucció número 4 de València, tant al director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, com a Francisco Puig –responsable de les empreses Comunicacions dels Ports i Mas Mut Produccions i germà del president– per al 10 de desembre, en qualitat d'investigats per aquestes ajudes.

En aquesta mateixa línia, la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha demanat explicacions a Puig: "El mateix que vosté exigia al PP". La dirigent popular, que ha visitat Castelló de la Plana acompanyada del portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, s'ha pronunciat en aquests termes davant les declaracions realitzades per Puig en les quals va assegurar que la intenció del PP és intentar perjudicar-lo "d'una manera evident".

Bonig ha reclamat "tranquil·litat" al president: "No anem contra vosté, hi ha un dret fonamental en la Constitució que és el dret a la tutela judicial efectiva", ha dit i ha recordat que el PP porta treballant en aquest tema quatre anys. "Nosaltres respectem la presumpció d'innocència que vostés no van respectar; nosaltres respectem l'actuació judicial que vostés no han respectat, tant en els bons com en els mals moments, i el que li demanem és que done explicacions polítiques, el mateix que vosté exigia al PP".

Sobre aquest tema, Bonig ha subratllat que en el seu partit van destituir càrrecs "per imputacions menys greus", i que van reconéixer els errors i van demanar perdó. "És veritat que hi ha hagut casos de corrupció en el PP, no seré jo qui ho negue, però també és veritat que de molts companys imputats s'han arxivat les causes i ningú els ha demanat perdó", ha subratllat.

En aquesta línia, des del PP han avançat que preguntaran a Puig si pot afirmar en seu parlamentària que "no hi ha nòmines duplicades" en les empreses del seu germà i "si hi ha factures falses o duplicades per a poder justificar les ajudes". Ortiz ha recalcat que prova que no volen "fer política amb aquest tema" és que en la denúncia no han inclòs el nom de Ximo Puig. "De moment no demanem dimissions, només explicacions per a saber si s'ha malversat o prevaricat amb els diners dels valencians", ha afirmat.

Així mateix, ha apuntat que "no pot al·legar desconeixement" perquè ha recordat que ja va haver d'acudir al contenciós-administratiu perquè li donaren informació sobre aquestes ajudes. "Dic jo que es parlaran amb la Conselleria d'Educació", ha apuntat. De la mateixa manera, ha aconsellat a Trenzano que col·labore en el jutjat perquè "porta ja dues causes".

De la mateixa manera, el PP ha sol·licitat per registre a la Conselleria de Transparència que informe de si ha obert algun expedient o investigació i de "què pensa fer perquè es complisca llei". Sobre aquest tema, ha assenyalat que "no vol pensar" que les dilacions siguen perquè "algú pretén" que prescriga el delicte.

Publicitat de les ajudes

Ortiz ha explicat que l'11 de febrer va presentar, en nom del grup popular, una denúncia davant la Conselleria i el Consell de Transparència perquè la mercantil del germà del president va percebre unes ajudes públiques el 2016 de 125.276 euros; el 2017, de 113.787 euros, i el 2018, de 141.096 euros que excedeixen el límit de 100.000 euros marcat per la Llei de Transparència perquè siga obligatòria la seua publicitat sense que, no obstant això, les publicitaren.

El Consell de Transparència va donar audiència a Comunicacions dels Ports i, en el seu escrit, la mercantil va al·legar que no comptava amb cap pàgina web en la qual poguera publicitar aquestes subvencions. Ortiz ha assenyalat que és "molt sorprenent" aquesta justificació quan "va rebre ajudes de foment al valencià en la web".

Per part seua, el Consell va replicar a l'empresa que "el desconeixement d'una llei no eximeix del seu compliment" i que el fet de facilitar informació a qui l'haja sol·licitat "no compleix amb les seues obligacions de transparència", ja que tot i no comptar amb una pàgina web podria haver publicitat les ajudes en un portal de la Generalitat.

next