Pérez Garijo es compromet a desenvolupar "un pla de difusió de la veritat històrica"

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica també té com a reptes per a aquesta legislatura l'exhumació de totes les restes de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, i la creació d'un banc d'ADN públic
19 setembre 2019 17:29h
La consellera Rosa Pérez Garijo ha comparegut aquest dijous a les Corts per a explicar els projectes d'aquesta legislatura. / BIEL ALIÑO, EFE

VALÈNCIA. La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha afirmat que l'objectiu principal del seu departament és aconseguir que el País Valencià siga un territori sense fosses comunes. Per això, treballarà per a exhumar totes les restes de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme.

La consellera s'ha pronunciat així aquest dijous al ple de les Corts, on ha comparegut per a explicar els projectes d'aquesta legislatura, que inclouen també un museu de la memòria, una nova llei de participació ciutadana i la constitució del Consell Valencià de Responsabilitat Social.

Pérez Garijo s'ha compromés a desplegar íntegrament la llei de memòria democràtica, amb mesures com el desenvolupament de l'Institut Valencià de la Memòria Democràtica, un pla estratègic de memòria democràtica, l'impuls de la xarxa d'espais de la memòria i el museu de la memòria de la Generalitat.

A més, s'ha compromés a desenvolupar un pla de difusió de la veritat històrica; a actualitzar el mapa de fosses, i a crear un banc d'ADN públic per a poder trobar a familiars desapareguts i un cens públic de víctimes de la dictadura i la transició.

En matèria de participació, la consellera ha anunciat una nova llei de participació ciutadana i un portal d'Internet; en transparència, faran canvis en el portal per a fer-lo més comprensible i incloure un cercador de publicitat institucional, i en cooperació, es millorarà la rendició de comptes. Pel que fa a responsabilitat social, la consellera ha indicat que s'inclouran clàusules socials i mediambientals en els processos de contractació, i ha anunciat que es constituirà el Consell Valencià de Responsabilitat Social, en aplicació de la normativa autonòmica.

El paper de l'oposició

El diputat popular Fernando Pastor, qui ha iniciat la seua intervenció demanant a la consellera que aclarisca si està o no "imputada" en el cas Imelsa, ha preguntat si "consultarà i negociarà amb la ciutadania" per a veure "com retallaran els 450 milions que exigeix el govern".

Pastor també li ha plantejat si creu que és "un exemple de transparència i bon govern" que el president de la Generalitat, Ximo Puig, no haja comparegut per a donar explicacions sobre la quitança de deute de l'Institut Valencià de Finances (IVF) a una empresa en la qual té interessos.

Des de Ciutadans, Jesús Salmerón, qui ha preguntat també per les accions de Puig i per les retallades, ha afirmat que en memòria històrica poden arribar "a molts acords", però ha demanat que, a més de condemnar les víctimes del franquisme, la consellera condemne també les víctimes d'ETA.

La memòria històrica ha centrat gran part de la intervenció del diputat de Vox David García, qui ha instat la consellera a demanar perdó, en nom del Partit Comunista "i dels seus socis socialistes, pels crims comesos abans i durant la República".

Pérez Garijo ha afirmat que no serà ella la que faça una revisió de la història perquè no és ni catedràtica ni llicenciada en història, però ha dit que no admetrà que "unes eleccions guanyades, com les del 14 d'abril, es comparen amb un colp d'estat".

Sobre el cas Imelsa, ha dit que no està imputada, que va ser ella qui va denunciar el cas i que en la llista d'imputats hi ha "molts amics i companys" del PP, al mateix temps que ha criticat "el circ i teatre" que fan constantment els populars a les Corts.

La socialista Mercedes Caballero ha mostrat la seua "vergonya" per les paraules del diputat de Vox; Jesús Pla, de Compromís, ha advocat per continuar aplicant mesures contra corrupció, i Estefanía Blanes, d'Unides Podem, ha defensat que és temps de reparació de la memòria, de reconciliació i d'aplicar una autèntica justícia.

next