El Consorci riu Millars denuncia set abocaments il·legals en l'últim mes

Els infractors s'enfronten a elevades multes econòmiques per tirar il·legalment residus o enderrocs en una zona protegida
18 abril 2019 16:48h
Les deixalles han aparegut escampades en els dos vessants del riu, en els termes municipals de Borriana i Almassora./ EUROPA PRESS

CASTELLÓ. La guarderia rural del Consorci riu Millars, format pels Ajuntaments de Borriana, Almassora i Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, ha trobat en les últimes tres setmanes fins a set abocaments il·legals en el tram més baix del Paisatge Protegit de la Desembocadura.

Les deixalles han aparegut escampades en els dos vessants del riu, en els termes municipals de Borriana i Almassora, segons ha informat el Consorci riu Millars en un comunicat.

El primer abocament "il·legal", compost per portes, finestres i taulells el van localitzar a finals del mes de març i la guarderia rural sospita d'una reforma particular. Pocs dies després van localitzar un segon abocament "il·legal" format exclusivament per enderrocs, on van poder documentar restes de taulells, morter i rajoles, entre altres components.

Segons el consorci, fa poc més d'una setmana van localitzar dos nous abocaments formats per restes provinents de la reforma d'un bar. L'últim abocament "il·legal" aparegut en la zona del viver abandonat, en el terme municipal de Borriana, és el "més perillós" dels set, ja que "està constituït per restes de productes químics tòxics utilitzats en els tallers de cotxes i camions com ara dissolvents i desgreixadors".

Precisament, entre les deixalles d'aquest últim abocament la guarderia rural va trobar documentació privada que ha sigut entregada a la Policia Local de Borriana, "la qual cosa permetrà seguir la pista de l'infractor amb la col·laboració del Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil".

Durant la primavera se solen produir una sèrie d'abocaments "il·legals" en el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, "la majoria provinents de reformes en habitatges particulars, però enguany està sent excepcional", segons ha subratllat el Consorci riu Millars, que ha recordat que tots els abocaments il·legals llançats en el Paisatge Protegit de la Desembocadura són "perseguits i denunciats", tant per la guarderia rural com pel Seprona de la Guàrdia Civil o per les policies locals dels tres ajuntaments responsables.

Els infractors s'enfronten a elevades multes econòmiques per tirar il·legalment qualsevol residu o enderrocs en una zona protegida com és el tram baix del Millars i, des dels cossos oficials, s'ha recordat que als pobles i a les ciutats situades als voltants del recorregut del riu existeixen ecoparcs on es poden dipositar gratuïtament enderrocs i altres tipus de deixalles.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next