El Constitucional tomba l'article que permet als partits recollir dades sobre el perfil polític de la ciutadania

El tribunal estima el recurs presentat pel Defensor del Poble al març contra un apartat de la LOREG
22 maig 2019 15:35h
El text anul·lat permetia als candidats rastrejar Internet per a buscar informació ideològica de cada votant i les seues dades de contacte. / EFE

VALÈNCIA. El ple del Tribunal Constitucional ha decidit per unanimitat declarar contrari a la Constitució i nul l'apartat 1 de l'article 58 bis de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) que permet que els partits polítics recullen dades personals relatives a les opinions polítiques dels ciutadans. 

La sentència, amb Cándido Conde-Pumpido com a ponent, estima el recurs presentat pel Defensor del Poble el 5 de març del 2019, quan, instat per les queixes de diferents juristes, va sol·licitar l'anul·lació d'aquest article de la llei electoral, perquè s'entenia que vulnerava tant el dret a la llibertat ideològica com a la protecció de dades personals, la llibertat d'expressió i el dret a la participació política.

Aquest article es va introduir en la llei electoral mitjançant una reforma de la Llei de Protecció de Dades aprovada al novembre del 2018 i estava en vigor des del desembre. L'article establia que "la recopilació de dades personals relatives a les opinions polítiques de les persones que duen a terme els partits polítics en el marc de les seues activitats electorals es trobarà emparada en l'interés públic únicament quan s'oferisquen les garanties adequades".

El text anul·lat permetia als candidats rastrejar Internet per a buscar informació ideològica de cada votant i les seues dades de contacte. Ara, però, el tribunal declara inconstitucional que els partits recopilen dades de les opinions polítiques dels ciutadans i prohibeix que les formacions facen spam electoral i propaganda personalitzada per Whatsapp i per les xarxes socials amb aquestes dades sense consentiment previ.

next