El Constitucional rebutja tramitar els recursos del PP i Ciutadans contra la candidatura de Puigdemont

L'alt tribunal dona via lliure definitivament a la llista que encapçala l'expresident de la Generalitat de Catalunya després d'un periple judicial
9 maig 2019 17:16h
Els candidats de Lliures per Europa (Junts) Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, en una fotografia presa aquest dimecres. / BLANCA BLAY, ACN

MADRID. La sala primera del Tribunal Constitucional (TC) ha decidit per unanimitat no admetre a tràmit els tres recursos d'empara del PP contra l'aval de la justícia ordinària a la candidatura de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a les eleccions europees del 26 de maig. Tampoc admetrà a tràmit el recurs presentat per Ciutadans.

En ambdós casos, els magistrats assenyalen que no existeix cap vulneració de drets fonamentals. Per tant, després de la resolució d'aquests recursos, Puigdemont, Comín i Ponsatí ja tenen via lliure definitivament per a concórrer a les eleccions al Parlament Europeu. 

El PP demanava empara a l'alt tribunal perquè considerava que la decisió dels tres jutjats d'instrucció de Madrid era "arbitrària" i havia estat "condicionada per l'extralimitació del Tribunal Suprem".

No obstant això, els magistrats de la sala presidida per Juan José González Rivas apunten que "no pot existir vulneració dels drets constitucionals com a conseqüència d'una possible vulneració de la legalitat per part d'una altra candidatura".

Via lliure després d'un periple judicial

L'aval final a la candidatura de Puigdemont, Comín i Ponsatí arriba després d'un periple judicial. La Junta Electoral Central (JEC) havia donat la raó al PP i a Ciutadans, que van presentar recursos per a demanar que els excloguen. Els escrits al·legaven que Puigdemont, Comín i Ponsatí no eren elegibles perquè no estan inscrits en el cens de residents absents i segueixen inscrits en el cens de residents a l'Estat tot i no residir-hi la qual cosa consideren una "irregularitat" que els converteix en "inelegibles". En el cas dels populars, també adduïen que la situació de "rebel·lia processal penal" dels tres candidats els inhabilita per a ser candidats.

La candidatura de Lliures per Europa va recórrer a la justícia ordinària, que va passar el cas al Tribunal Suprem. Un dia després que l'alt tribunal es pronunciara i els retornara el cas, els tribunals del contenciós-administratiu van resoldre que els líders independentistes a l'estranger poden ser candidats de Lliures per Europa (Junts), en línia amb el criteri expressat per l'alt tribunal i també amb la posició de la Fiscalia –que donava la raó a la defensa–. 

Com a cloenda d'aquest procés, el Constitucional no admet a tràmit els recursos del PP i Ciutadans contra aquesta decisió i dona via lliure als candidats de Lliures per Europa.

next