Picabaralla entre el PPCV i el PSPV per l'augment de conselleries en el Botànic II

Els populars asseguren que Ximo Puig vol fer-se una "fartada d'alts càrrecs", mentre que els socialistes asseguren que quan ells governaven n'hi havia un 42% més
20 juny 2019 06:00h
El popular Rubén Ibáñez assegura que Puig "vol fer-se una fartada d'alts càrrecs". / EFE ARXIU

VALÈNCIA. Les crítiques que es van llançar aquest dimarts després de la Junta de Síndics per l'augment del nombre de Conselleries encara continuen. A l'espera que aquest divendres es conega una part del segon escaló del Consell, la pluja d'acusacions des de l'oposició continua. Ara, però, a través d'un comunicat enviat aquest dimecre el subsecretari general del Partit Popular i portaveu d'Economia a les Corts, Rubén Ibáñez, denuncia que Puig "vol fer-se una fartada d'alts càrrecs" i que, com a conseqüència, "els valencians paguen la factura". 

Segons Ibáñez, els "impagaments" i "factures en el calaix" del Botànic ronden "els 2.000 milions d'euros", mentre que les polítiques socials, sanitàries, pimes i autònoms tenen encara pendent rebre "4.000 milions d'euros" per part del govern. Davant d'això, el popular critica que "l'única preocupació" del president de la Generalitat és el nombre de càrrecs que tindran. 

Des del PPCV, a més, insten els socialistes a començar a treballar en el nou model de finançament autonòmic, que qualifiquen com "una cosa inajornable". El subsecretari general del PPCV denuncia que, des que Sánchez va arribar a la Moncloa el passat juny, Puig no donat "ni un sol pas" per a reformar-lo i que, al seu judici, ha callat. Passos que tampoc s'han avançat per part del president del govern espanyol, ja que, segons denuncia Ibáñez, "directament l'ha ignorat". 

En aquest sentit, Ibáñez insisteix que aquest finançament no ha de servir "per a pagar butaques" ni per a "assessors simpatitzants". El problema, segons la formació popular, és que la "factura de l'engreixament de l'Administració" sempre "la paguen els mateixos". A més, des del PPCV reiteren que tots aquells recursos que podrien destinar "a rebaixar les llistes d'espera en sanitat" prefereix utilitzar-los en "la col·locació d'afins". 

Sorpresa del PSPV per les acusacions

Aquestes crítiques van ser rebudes amb "sorpresa" per part del PSPV. De fet, el portaveu socialista d'Hisenda a les Corts, José Muñoz, va denunciar que "mestres del balafiament" –en referència al PPCV– qüestionen el Consell que, en la seua opinió, ha retornat "la decència i l'eficiència a les institucions valencianes". En aquesta mateixa línia, va recalcar que, quan el Partit Popular estava al govern, l'Administració valenciana va arribar a tindre "un 42% més de càrrecs que ara". 

Muñoz també va criticar que membres del PP qüestionaren la seua manera de gestionar els diners públics precisament la mateixa setmana que es confirmen les condemnes a presó a membres del partit. Així mateix, el socialista va puntualitzar que els populars, a més d'"usar les institucions per a omplir-se les butxaques", també van "engreixar l'administració arruinant els comptes públics per a col·locar els seus amics". 

"Francisco Camps va batre el rècord en el nombre de conselleries, amb 14 més la Presidència, i va arribar a tindre 245 alts càrrecs i eventuals, és a dir, un 42% de càrrecs més que l'actual Consell", va continuar Muñoz. Al mateix temps, va celebrar que els valencians, "afortunadament", hagen "apostat" per un altre govern que pose les institucions "al servei de la ciutadania". 

En referència, de nou, a les acusacions d'excés de càrrecs, Muñoz va afirmar que el nou Consell s'ha dissenyat "amb vocació de ser més eficient per a gestionar uns pressuposts que ja superen els 20.000 milions d'euros". Per a acabar, el portaveu socialista va assegurar que el govern valencià té menys alts càrrecs que altres institucions autonòmiques d'altres parts del territori espanyol. En concret, "la meitat de càrrecs que Andalusia, la tercera part que Catalunya i un 32% menys que el País Basc".

next