Contra l'emergència climàtica: mobilitat sostenible! 

4 octubre 2019 06:00h

Arribàrem a l'estació de Carcaixent tal com havíem previst, el temps va escampar i poguérem anar-hi sense problemes, alguns a peu, altres en bici, un parell de companyes en tren, un altre en monopatí, etc. Des d'allí anàrem a la Biblioteca Municipal i ens reunírem a la sala d'actes, 32 representants dels grups de la Coordinadora per la Defensa de la Natura.

Després de la benvinguda dels amfitrions iniciàrem la reunió amb una bona notícia: la Coordinadora d'Escoles en Valencià de La Ribera s'adherix també, com a membre col·laborador, i ja som 20 els col·lectius que constituïm la Coordinadora.

El Voluntariat Mediambiental de Corbera i la Plataforma de Veïns contra la Pedrera explicaren la lamentable situació, amb la pedrera funcionant a ple rendiment, quan legalment haurien d'haver restaurat i tancat definitivament la pedrera fa molts anys perquè, recordem, està a uns 400 metres dels habitatges i ha provocat clavills i situacions perilloses, com pedres que han caigut al costat de les cases, on viu la gent... Han presentat ja 2000 signatures demanant el tancament i s'entrevistaran amb el conseller d'Indústria. Els recomanàrem que apel·len també al Síndic de Greuges i a la consellera de Medi Ambient. Tots nosaltres els donem suport en allò que faça falta.

A continuació parlem de l'Emergència Climàtica i es repartix el tríptic didàctic que ha fet La Ribera en Bici-EeA sobre el tema. Estem en una situació crítica, amb greu risc de desgel de l'Àrtic i la tundra que deslligaria una espiral d'absorció de radiació, calor i pujada de temperatures potser irreversible, i l'últim informe dels científics de l'IPCC calcula que sols queden uns 10 anys per evitar-ho canviant aquesta societat. Subratllem que el sector que més CO₂ i gasos hivernacle llança a l'atmosfera (un 46% en la CV) és precisament el del transport, per tant la lluita contra l'escalfament i l'emergència climàtica passa principalment per canviar el model de transport, tal com reivindiquem en aquesta jornada per la mobilitat sostenible. S'informa dels actes convocats en Benicull (xerrada-col·loqui), Alzira, Sueca i València durant la setmana pròxima, especialment el dia de la Vaga Mundial pel Clima.

Dynamo explica el PMUS que ha elaborat per al municipi de Carcaixent, amb els objectius de fer una ciutat inclusiva, amable, cívica i sostenible, del segle XXI, amb carrers 30 i 20, que ha sigut assumit per la majoria de grups polítics municipals i ara l'explicaran al poble. Comenten també les rutes escolars i les activitats que estan fent amb les escoles, cosa que ens sembla molt interessant a tots.

I sorgix la polèmica amb el tema de la 3a carretera entre Carcaixent i Alzira, que proposen vaja apegada a les vies però que encara, indubtablement, tindrà un fort impacte destructiu sobre camps, rius i barrancs de la zona, a més d'estar absolutament en contradicció amb la lluita contra l'emergència climàtica i ser un malbaratament de diners públics (15 milions de € previstos i després segurament en costarà més), tot per estalviar 3 o 4 minuts als conductors. La majoria dels membres de la Coordinadora ens manifestem contraris i no tots en Dynamo estan d'acord amb la proposta. Ajornem el tema per al final, per poder tractar la resta del temari.

Els Amics de la Vieta fan una breu història de l'antic trenet i del que s'ha fet per demanar que convertisquen la traça actual en Via Verda, amb més de 3000 signatures presentades als ajuntaments, una proposta amb la qual tots estem d'acord i per això reclamem la realització definitiva i urgent de la Via Verda, perquè fa 20 anys que es va demanar. Han publicat un quadern molt interessant per divulgar el tema.

Indignades amb Renfe denúncia que fins fa uns anys els trens de rodalies funcionaven acceptablement i podien homologar-se als d'altres regions europees, però ara tenen molts problemes amb la puntualitat, inclús lleven alguns trens sense avisar, per problemes originats amb la pèssima política ferroviària, de formació i falta de personal (maquinistes sobretot). Aporten dades molt clarificadores: l'AVE sols transporta un 4% dels viatgers i absorbix el 80% de les inversions, mentre el tren normal que utilitzem el 96% dels viatgers sols rep un 20% de les inversions, la qual cosa explica la contínua degradació dels rodalies i altres línies. A més amb la semiprivatització han encarit molt els preus dels bitllets de rodalies i mentrestant l'AVE es cobra molt per baix del seu cost real (perquè té pocs viatgers i sempre serà deficitari, és una pèssima inversió, sols explicable per la corrupció d'aquest país), per exemple el cost real entre València i Madrid de l'AVE és major de 100€ però el preu del bitllet a voltes té ofertes que cauen fins als 21 €... La conseqüència final de tants problemes reiterats del tren normal i la incomoditat que generen als usuaris han fet que perda uns 14 milions d'usuaris durant els darrers 20 anys, usuaris que segurament hauran anat als autos i les carreteres, agreujant la contaminació, els accidents i l'escalfament climàtic (serà açò simple ineptitud de Renfe o estarà fet a propòsit?). I com que el tren és un mode fonamental per al transport sostenible i Indignades estan fent una bona tasca, els invitem a adherir-se a la Coordinadora.

Xúquer Viu explica que la moció sobre l'Emergència Climàtica ha sigut aprovada en 5 ajuntaments de la comarca i està pendent en alguns més, ara cal que apliquen mesures reals. Trau el tema de les canyes arrossegades durant les inundacions recents, de la qual cosa alguns mal informats o manipuladors culpen als ecologistes i raonem que nosaltres rebutgem les canyes perquè són plantes invasores que desplacen les autòctones i òbviament estem per recuperar el bosc de ribera, amb arbres com els xops, salzes, oms, etc., que generen molta més biodiversitat i protegixen els marges dels rius. Recorden que hi ha un Pla contra Inundacions que volia eixamplar els caixers dels rius perquè tingueren eixida les aigües de les plogudes torrencials, que cada volta seran més freqüents pel calfament del clima, i que recuperara el bosc de ribera, però que està paralitzat des de fa anys per falta de pressupost i d'interés polític (per a estes coses no hi ha diners, en canvi per a altres tan destructives com l'ampliació de la V-21  que hi ha, com si seguiren manant les constructores...). Es comenta també la sequera crònica del Xúquer, originada per la minva de pluges i pels milers de pous il·legals a la Manxa i al PV.

La Mitja Galta parla de la Via Verda entre La Pobla i Xàtiva, que ja té un tram per Manuel i diuen que les institucions supramunicipals faran el projecte en 2020 i l'acabaran en 2021. Cal fer alguna cosa per a agilitzar-la i que l'acaben definitivament. També l'ajuntament. ha aprovat la moció de l'emergència climàtica. I volen muntar una Plataforma per l'Albaida, per reivindicar-lo com a riu viu, la qual cosa ens agrada a tots.

Aplec de La Ribera informa que enguany faran l'Aplec a Montserrat els dies 19 i 20 d'octubre sobre habitatge, feminisme i sobirania alimentària. Ens inviten a participar en el Mercat de la Terra el diumenge 20. Alguns confirmem que hi anirem.

AMA parla sobre l'incendi de Carcaixent i els treballs del Grup Promotor sobre les Muntanyes Cremades, que està ara paralitzat després d'haver fet moltes activitats per conscienciar i fer participar la població, que va votar per adquirir les muntanyes i fer-les de propietat pública. Critica la 3a carretera Carcaixent-Alzira i aclarix que això no durà preus justos al camp i no resoldrà els problemes de crisi permanent de Carcaixent, ací hi ha molta riquesa però està mal repartida, cal equitat.

I finalment es planteja el tema de la propera reunió. Dels presents, algú proposa fer-la a Manuel, per recolzar la Plataforma per l'Albaida i la Via Verda i les companyes de la Mitja Galta ho assumixen. El 28 de març pròxim. Tot al matí. I ja anirem organitzant les activitats.

Tancàrem així la reunió, cap a les 14h, i lamentablement no tinguérem temps de tornar sobre el tema de la 3a carretera.

A la vesprada ficàrem taules informatives al carrer St. Francesc i férem el passeig en bici pels carrers principals de Carcaixent.

Una jornada molt intensa i eficient!

Coordinadora de Grups per la Defensa de la Natura a La Ribera: Xúquer Viu, La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció, La Llavor, Llavorem, Dynamo, Calciners, Amics de la Vieta, El Magre, Grup d'Acció Mediambiental del Marquesat, Anoktua, Mitja Galta, Jardinet de l'Estació, Aplec de La Ribera, Voluntariat Mediambiental de Corbera, Associació Mediambiental d'Aigües Vives, Associació Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró, Plataforma de Veïns contra la Pedrera i col·laboren la Coordinadora d'Escoles en Valencià, Interpreta Natura i «No más canteras en Enguera».

next