El Consell reitera el compromís de signar a l'octubre el nou conveni per al personal de les universitats

El comité laboral de la Universitat de València convoca una concentració aquest dimarts a la Conselleria d'Educació per tal de reivindicar la signatura d'un acord pactat des del 24 d'abril
22 octubre 2019 06:00h
Vora sis mesos després, el preacord signat dies abans de la convocatòria electoral del 28A encara no s'ha signat com a acord, tal com denuncien els diferents sindicats. / UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. El passat 24 d'abril, el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, va assistir a la reunió de la mesa negociadora del conveni col·lectiu del personal laboral de les universitats públiques valencianes en què es va acordar per totes les parts el conveni col·lectiu del personal laboral universitari.

El document consensuat planteja millores de les condicions laborals, que no només són retributives. Els col·lectius a què va adreçat aquest conveni són el personal docent i investigador, el personal tècnic i de suport a la investigació i el personal d'administració i serveis. 

Vora sis mesos després, però, aquest preacord signat dies abans de la convocatòria electoral del 28A encara no s'ha signat com a acord, tal com denuncien els diferents sindicats. 

Aquest dilluns, la secció federal d'universitat de la FECCOOPV es va reunir per a analitzar i concretar el full de ruta per a proposar accions que pressionen a la signatura del conveni. De moment, el comité laboral de la Universitat de València –presidit per CCOO– ha convocat una mobilització a la Conselleria d'Educació aquest dimarts per tal de reivindicar "la tan reclamada signatura del conveni laboral de les universitats públiques valencianes". A més, CCOO està activant  la resta de comités de les universitats perquè també aproven accions mobilitzadores conjuntes davant la Conselleria que va signar el preacord. 

Tal com destaquen, de moment les millores aconseguides en el preacord no es poden aplicar, i això "perjudica les figures de PDI més precàries com ara les Ajudanties i al Professorat Associat". Per això, des del sindicat insten "els treballadors i treballadores afectades i representants en els diferents comités que plantegen mobilitzacions conjuntes perquè la signatura del conveni siga un fet abans que acabe aquest mes d'octubre".

Dimarts passat, 15 d'octubre, el comité d'empresa de la Universitat de València ja va decidir per unanimitat exigir al govern valencià la signatura d'aquest conveni, així com posar en marxa accions per manifestar el seu "malestar per aquesta injustificable i inadmissible dilació".

En el comunicat, explicaven: "El conveni s'ha estat negociant durant més de tres anys entre universitats, sindicats i la Generalitat i la seua presignatura donava per descomptat que s'implementarien les millores quan el govern de la Generalitat Valenciana tornara a la normalitat després de les eleccions d'abril". I afegien: "Aquesta és l'única comunitat autònoma que no disposa, des del 1999, d'un conveni col·lectiu per al personal laboral de les seues universitats públiques que establisca unes condicions comunes per a totes elles i, amb caràcter general, millore les existents. Una anomalia que cal resoldre i que tan sols depén d'una signatura, la del govern de la Generalitat Valenciana".

El Comité d'Empresa de la Universitat de València acordava així mateix posar en marxa accions amb el propòsit de pressionar "a complir amb la paraula donada" si la signatura no es produïa "en els propers dies".

Si bé aquest preacord va ser signat en l'anterior legislatura per Marzà, en el Botànic II les competències corresponen a la consellera Carolina Pascual, com a titular d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. Preguntats per aquest mitjà, des de la Conselleria remarquen que els 8 milions d'euros per a finançar el conveni estan inclosos en els pressuposts del 2019 i garanteixen la seua continuïtat per al 2020. És a dir, que "els diners estan".

Universitats també reitera el seu "compromís absolut" amb la firma del conveni i la seua aplicació, tal com va fer saber als sindicats en una reunió celebrada el 24 de setembre. Concretament, el secretari autonòmic es va reunir "amb tots els sindicats" per a explicar-los la situació, informar-los que "s'està treballant" i marcar com a límit per a signar el conveni l'octubre, és a dir, aquest mes.

De fet, en un comunicat conjunt d'STEPV, CCOO-PV, UGT-PV, CSI·F i SEP-CV es recullen aquests compromisos de la Conselleria, així com una altra informació facilitada relativa a "alguns problemes que havien sorgit": les objeccions plantejades pel Ministeri d'Hisenda a les millores salarials i els dubtes sobre si la Generalitat ha de ser part signant del conveni. "En aquest sentit, tant els sindicats com les universitats vam deixar molt clar que la Generalitat ha de signar el conveni, perquè ha estat part molt activa en la seua negociació i perquè ha de ser la garant –normativa i financera– de la seua aplicació", afegeix la nota.

Des dels sindicats es mostraven comprensius amb les "circumstàncies objectives que justifiquen una certa demora en la signatura final", com ara les eleccions i la reorganització de les conselleries, però també remarcaven que ha passat "un temps més que suficient per a resoldre les dificultats que hagen sorgit". 

Per tot això, exigeixen que durant el mes d'octubre se signe definitivament el conveni, "que s'acabe amb l'anomalia de ser l'única comunitat autònoma sense conveni" i "que comencen a aplicar-se urgentment les millores laborals i retributives que mereix el personal laboral de les nostres universitats".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next