Convocada una concentració a València per a exigir que les forces policials respecten els drets lingüístics

La reivindicació de la protesta és que que es garantisca la competència lingüística dels agents destinats a les comunitats autònomes per a evitar casos de discriminació
27 agost 2019 11:55h
La protesta serà aquest dimecres a les 17.00 hores en la delegació del govern espanyol. / DLV 

VALÈNCIA. Una iniciativa ciutadana ha convocat una concentració de protesta que tindrà lloc aquest dimecres de 17.00 a 17.30 hores davant de la delegació del govern espanyol a València per a exigir que es garantisquen els drets lingüístics davant les forces policials de l'Estat.

Aquesta reivindicació, segons han explicat els organitzadors, ve motivada pels casos coneguts recentment en què els drets lingüístics foren vulnerats pels cossos armats. En concret, citen el cas de Jafet Pinedo, un veí d'Elx (el Baix Vinalopó) que va ser detingut per la Policia Nacional per parlar en valencià i el judici del qual no va ser realitzat per incompareixença dels agents.

No obstant això, no és l'únic cas conegut en els últims mesos. La Policia Local d'Alacant es va negar el passat maig a atendre un conductor perquè, assegurava l'agent, allí "l'idioma oficial és l'espanyol". També va ser sonat el cas que l'aleshores tinent alcalde de Gata, Jaume Monfort, va denunciar respecte de dos guàrdies civils que el van vexar per parlar-los en valencià.

Aquests se sumen a la gran quantitat de casos coneguts fins ara. Segons la convocatòria de la protesta, no es tracta sols de defensar els drets lingüístics dels valencians, sinó de tots els espanyols. En aquest sentit, cita no només l'Estatut d'Autonomia, en el sentit que "ningú no podrà ser discriminat per usar" el castellà o el valencià, sinó també l'article 32 de la Constitució Espanyola, que indica que "les altres llengües espanyoles seran també oficials en les seues respectives comunitats autònomes d'acord amb els seus estatuts".

Així, demana que es garantisca la competència lingüística dels agents destinats a comunitats autònomes amb una llengua cooficial al castellà perquè així es complisca la llei i es respecten "els drets lingüístics de tots els espanyols" per part dels policies que "estiguen destinant o complisquen les seues funcions" en els diferents territoris de l'Estat.

next