Les cooperatives agroalimentàries alerten que l'acord amb Mercosur perjudicarà l'arròs i els cítrics valencians

Diverses associacions agràries han enviat una carta a Pedro Sánchez en la qual expliquen el "perill" de les noves condicions comercials per als agricultors
1 juliol 2019 11:02h
Les cooperatives alerten també Ximo Puig que l'acord amb Mercosur és perjudicial per als cítrics valencians. / DLV

VALÈNCIA. Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana mostra el seu rebuig als termes actuals de l'acord comercial aconseguit entre la Unió Europea i Mercosur, anunciat el divendres en el marc del Cim del G-20, celebrat a Osaka (el Japó).

Les principals organitzacions representatives del sector agroalimentari estatal –entre elles Cooperatives Agro-alimentàries d'Espanya– han mostrat en més d'una ocasió la seua preocupació davant les concessions en matèria agrària oferides a Mercosurper a accelerar la signatura de l'acord. Segons expliquen en un comunicat, la carn de boví, de porcí, d'au o l'etanol es veuran especialment perjudicats per les facilitats de les quals es beneficiaran els països de Mercosur amb aquest acord.

En l'àmbit de les produccions tradicionals valencianes, els cítrics o l'arròs també patiran en gran manera les concessions recollides en l'acord. En el cas dels cítrics, s'ofereix la liberalització, progressiva i en un període de deu anys, de les importacions de suc de taronja del Brasil, que ja copen el 90% del mercat comunitari. Això suposarà el tancament de les poques indústries que queden a l'Estat, imprescindibles per a l'equilibri del mercat de fresc, perquè donen eixida als fruits de pitjor aptitud comercial, i es convertirà en un element més de tensió en la ja delicada situació econòmica i social de les zones productores, alerten.

En el cas de l'arròs, s'ha oferit a Mercosur un contingent de 150.000 tones amb un aranzel de 290 euros/tona. La recent aplicació de la clàusula de salvaguarda a les importacions procedents de Cambodja i Myanmar demostra els greus desequilibris que suposen per al mercat europeu l'entrada d'arròs procedent de tercers països en condicions clarament avantatjoses enfront de les produccions comunitàries. Les cooperatives assenyalen que en aquest cultiu cal, a més, tindre en compte la sensibilitat mediambiental de les zones productores, com és el cas de l'Albufera, i la quasi total absència d'alternatives productives viables, rendibles i sostenibles.

Aquesta mateixa setmana, Cooperatives Agro-alimentàries d'Espanya, Asaja, COAG i UPA van remetre una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la qual apuntaven que l'acord "no solament posa en perill el teixit econòmic en zones productives ja molt castigades, sinó que posa en dubte el model productiu que vol defensar la Unió Europea, més respectuós amb el medi ambient i d'acció pel clima, que serà impossible de controlar en les produccions de Mercosur i que entraran en unes condicions competitives millors i amb menys requisits al mercat de la Unió Europea". 

En aquesta missiva es parlava també l'atenció sobre la falta de reciprocitat de la política comercial comunitària. Segons expliquen, perquè els operadors europeus puguen exportar des de la Unió Europea, farà encara falta que, una vegada retirada ja la Comissió de la negociació, cada estat membre, producte a producte, negocie les condicions fitosanitàries d'entrada en cada país tercer, en el marc d'un "protocol d'exportació" que amb freqüència suposarà un procés llarg i complex, i fins i tot una barrera en ell mateix. Per part seua, les exportacions de Mercosur tindran un marc clar i definit des del primer dia per a accedir al mercat comunitari, amb productes subjectes a estàndards de producció molt més laxos.

De forma paral·lela, Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana va remetre una carta al president de la Generalitat, Ximo Puig, en la qual indicava que els cultius de l'arròs i dels cítrics, pel seu pes econòmic i social, "han de ser considerats com a sectors sensibles, no acceptar majors concessions a les importacions i estar subjectes a mesures de compensació en el cas de la signatura de l'acord". En aquesta carta, la Federació va sol·licitar a Puig la seua "col·laboració al més alt nivell davant el govern d'Espanya" per a defensar els interessos de l'Agricultura valenciana.

Cirilo Arnandis, president de Cooperatives Agro-alimentàries, assenyala que "falten detalls per concretar, la revisió jurídica dels termes de l'acord i que el nou Parlament Europeu ho ratifique, cosa que no succeirà fins a dins d'uns quants mesos, i que podria comportar objeccions al seu contingut". Per a Arnandis, "el que sabem en l'actualitat de l'acord suposa un nou element de tensió, una nova dificultat per al sector agroalimentari valencià. És per això pel que necessitem la màxima implicació política per a defensar-nos. No és lògic ni acceptable que Espanya impulse la signatura d'un acord tan nociu per al seu segon sector exportador, que torna a ser utilitzat sense cap mena d'objecció com a moneda de canvi".

Finalment, Arnandis ha remarcat que fins i tot el comissari Hogan ha admés que l'acord "presenta reptes per als agricultors europeus i que la Comissió està preparada per a ajudar-los a superar-los", i insisteix que "el sector cooperatiu no confia en aquest tipus d'ajudes. En el passat, la Comissió no ha estat a l'altura ni ha oferit mai compensacions suficients als sectors perjudicats per les seues polítiques comercials. El dia de l'anunci de l'acord amb Mercosur no era per a prometre tiretes, sinó que calia evitar les ferides garantint que l'acord se signava en condicions justes per a totes dues parts, sense perjudicar sectors estratègics, sensibles i representatius del model de producció europeu".

next