Les cooperatives agroalimentàries valencianes exporten el 71% de la producció

El cooperativisme agroalimentari dona feina a 19.804 persones
11 juny 2019 17:21h
Les exportacions de les cooperatives agroalimentàries valencianes arriben a més de 70 països./ EFE

VALÈNCIA. El 71% de la producció comercialitzada per les cooperatives agroalimentàries valencianes, que el 2017 va arribar als 1.257 milions d'euros, es va exportar. Els països de la Unió Europea van ser els principals clients de les cooperatives valencianes: Alemanya va comprar el 21% del total, França el 19%, Itàlia el 9% i el Regne Unit el 7%.

Així s'extrau de l'informe socioeconòmic del Cooperativisme Agroalimentari Valencià corresponent al 2017, presentat en l'assemblea general ordinària de la Federació Cooperatives Agroalimentàries valencianes celebrada aquest dimarts a l'Alcúdia (la Ribera Alta) amb la presència de 175 persones representants de 90 cooperatives associades. A la fi del 2017 hi havia al País Valencià 365 cooperatives, l'11% del total de l'Estat, de les quals 343 són cooperatives de primer grau i 22 de segon. Aquests organismes donen feina a 19.804 persones, el 76% amb contracte fix o fix discontinu.

La facturació agregada d'aquestes cooperatives va ascendir als 2.092 milions d'euros, dels quals 1.257 pertanyen al valor final de la producció comercialitzada, que es calcula llevant duplicitats i activitats de subministraments de la xifra agregada. Per sectors, l'hortofructícola representa més de 63% del total de la facturació, a partir de la suma del sector citrícola (31,7%), de l'hortícola (17,3%) i del fructícola (14,6%), informen fonts de la federació.

Les exportacions de les cooperatives agroalimentàries valencianes van arribar a més de 70 països, amb un valor de 895 milions d'euros a la Unió Europea (75%) i, més concretament, en la zona euro (62%). En la clausura de la jornada han intervingut el president de Cooperatives Agroalimentàries, Cirilo Arnandis, i el secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero. Arnandis ha destacat que en l'agricultura valenciana són necessaris canvis estructurals vinculats a la consecució d'una major rendibilitat per als productors i ha reclamat que la defensa dels interessos del sector agrari "no acabe en la Conselleria o en el Ministeri" i siga el president del govern "el primer defensor" de les necessitats i reivindicacions de l'agricultura espanyola davant els caps d'Estat i de govern dels països comunitaris.

Per part seua, Rodríguez Mulero ha apel·lat a un treball conjunt amb altres agents que formen part del sector i amb l'Administració, i ha recalcat: "Hem de ser capaços entre tots de deixar a les nostres futures generacions un sector productor primari viable econòmicament i socialment i adaptat als canvis que ens venen".

next