Diari La Veu del País Valencià
Les cooperatives exposen la gravíssima situació del sector citrícola a la Comissió Europea

VALÈNCIA. El president de les Cooperatives Agroalimentàries valencianes i del consell sectorial de Fruites i Hortalisses de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, Cirilo Arnandis, ha exposat la “gravíssima” situació del sector citrícola en el Grup de Diàleg Civil d’Agricultura, fòrum oficial que analitza amb la Comissió Europea els aspectes rellevants del sector.

A més d’analitzar la situació en el seu conjunt, aquestes trobades “criden novament l’atenció de les institucions comunitàries sobre el perjudici que causen les seues polítiques comercials”, ha explicat.

Per a Arnandis, “aquestes polítiques han de basar-se en el principi de reciprocitat, per a propiciar que el producte importat competisca en les mateixes condicions que el sector europeu, el qual es troba sotmés a estàndards de qualitat i mediambientals i socials que s’haurien d’exigir a la resta de proveïdors”. El contrari, a més de desequilibrar les condicions de competència, “posa en risc les produccions europees i suposa en última instància un engany als consumidors”, ha advertit.

El sector està a l’espera de conéixer el contingut de l’estudi d’avaluació de l’Acord de la Unió Europea amb la Comunitat d’Estats d’Àfrica del Sud, que la Comissió ha de presentar enguany. Aquest estudi, per a demostrar l’impacte de l’acord, “hauria d’haver-se realitzat abans de la seua adopció”, ha reclamat. “Es tracta d’un acord negociat d’esquena als citricultors i que potser beneficia altres sectors econòmics, però que és tremendament perjudicial per al sector agrari”, ha afegit.

L’organització ha destacat que “un dels punts més interessants d’aquest estudi serà conéixer si, com s’ha justificat per part de la Comissió, l’acord ha tingut algun efecte positiu sobre la població local d’aquells països”. “Esperem que l’acord es renegocie, es reequilibre i que s’establisquen les mesures compensatòries necessàries per a aconseguir la pervivència de la producció europea”, ha dit.

“No estem demanant barreres aranzelàries. El sector europeu és principalment exportador en si mateix. El que exigim és reciprocitat. No podem continuar tolerant que, mentre la Unió Europea obri de bat a bat les portes del nostre mercat natural, fins i tot posant-lo en risc enfront de l’amenaça d’entrada de noves plagues que podrien acabar amb les nostres plantacions, nosaltres isquem expulsats del mateix i, a més, hàgem de superar mil obstacles per a enviar les nostres produccions a tercers països”, ha subratllat el representant de les cooperatives.

En les reunions mantingudes a Brussel·les també s’han abordat les deliberacions de la Unió Europea amb Mercosur “per les conseqüències que podria tindre per a sector espanyol un mal acord en el qual el referent siga el suc de taronja”. “Som un sector estratègic en termes de subministrament d’aliments sans i assegurances per al consumidor, de gestió del medi rural i de generació d’ocupació, per la qual cosa hem d’estar en el centre de les prioritats de la Comissió enfront dels interessos que puga tindre en altres temes i davant de qualsevol interlocutor”, ha resolt Arnandis.

Comparteix

Icona de pantalla completa