Diari La Veu del País Valencià
El coordinador de la Selectivitat, partidari d’obrir debat per a fer una prova comuna a tot el territori espanyol

VALÈNCIA. El coordinador general de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) del sistema universitari valencià, Antoni Gil, s’ha mostrat partidari d’obrir un debat estatal per a possibilitar una prova de selectivitat comuna a l’Estat, encara que ha advertit que “no serà fàcil” perquè hi ha “moltes coses a estudiar”.

Antoni Gil ha reiterat, en declaracions a EFE, que l’examen de Matemàtiques II de la Selectivitat valenciana del passat mes de juny, criticat pels estudiants pel seu nivell de dificultat, “no es tornarà a fer”. “És correcte amb caràcter general”, ha subratllat.

Preguntat per si després de conéixer-se que la nota mitjana en l’examen de Matemàtiques va ser un 4,5 podria donar-se la possibilitat de repetir l’examen ja que pot perjudicar l’accés a les universitats d’estudiants valencians, Antoni Gil ha afirmat que la prova “no es tornarà a fer”.”L’examen és correcte amb caràcter general des del punt de vista de currículum, de preguntes plantejades. Totes es poden resoldre; es podien fer en temps, encara que és cert que tenia els seus detalls”, ha precisat.

Segons Gil, “no solament ha sigut un detall el que ha produït aquesta situació, sinó diversos alhora. Concretament, el fet que hi haguera una pregunta que feia anys que no es plantejava, el fet que alguna pregunta implicava una comprensió del que es preguntava, el fet que una pregunta parlava de velocitat i semblava que allò era de física quan realment el càlcul no era tan difícil…”

“L’examen és el que és i entenc que no es repetirà, clar que no”, ha insistit i ha afegit que les notes “són les que són i els estudiants podran entrar a la carrera que puguen entrar”. “Que alguns poden resultar perjudicats? Doncs igual que altres anys, quan l’examen de Química va ser més difícil, o l’any passat, que es van queixar de Matemàtiques Aplicades”, ha afegit el coordinador de la Selectivitat.

Respecte a la repercussió que pot tindre el 4,5 de Matemàtiques II en el fet que siguen molts o pocs els alumnes d’altres autonomies que vinguen i ocupen places en les universitats valencianes, Antoni Gil ha dit que no ho sap fins que no s’òbriga la inscripció: “No sé com haurà anat, però poc es pot fer”.

Sobre la possibilitat d’una prova comuna de selectivitat a tot l’estat espanyol, Gil ha afirmat que si, al final, “després de tota la problemàtica que hem tingut, es decideix a nivell estatal formar una comissió on estiguen presentes totes les autonomies per a estudiar la possibilitat d’una futura prova d’accés en l’Estat espanyol, la Comunitat Valenciana clar que participaria en totes les reunions que poguera haver-hi”.

Segons Gil, “diferències n’hi ha tantes que arribar a un consens no serà fàcil ni ràpid perquè hi ha moltes coses a estudiar. Hi ha diferències importants en currículums, assignatures en primer o segon de Batxillerat, on no totes les autonomies donen les mateixes assignatures”.

També hi ha autonomies “que encara estan fent exàmens d’accés amb assignatures anteriors al regulat el 2017; hi ha diferències importants en setmanes, dies i fins i tot convocatòries de PAU de juny i setembre i juny i juliol”.
Al seu judici, “tot el que siga arribar a una prova comuna implica consensuar moltíssims detalls, és molt complicat, i s’hauria d’estudiar a escala educativa i política, perquè les transferències a les autonomies fan que els currículums siguen diferents”.

Ha recordat que el territori valencià compta amb “llengua pròpia, la qual cosa condiciona els estudis en el Batxillerat perquè el nombre d’hores és el que és”.
“La Comunitat estaria oberta a estudiar i dissenyar una prova comuna tenint en compte tots els esculls que cal salvar per a poder arribar a aquest acord a escala estatal, i no seria gens fàcil perquè després vindria el problema de coordinació. Hi ha moltes circumstàncies a controlar”, ha afirmat.

Al seu judici, hauria de ser “inicialment una proposta del Govern d’Espanya. Si diu que vol una prova estatal, avant, i això implicaria reunions per a veure en quin curs es pot fer. No crec que es puga solucionar per a aquest curs que ve, però sí en un futur”.

Comparteix

Icona de pantalla completa