Diari La Veu del País Valencià
La Coordinadora per la Protecció de Les Moles demana a Puig que desautoritze les paraules de Mata sobre Intu

VALÈNCIA. La Coordinadora per la Protecció de les Moles exigeix al president del Consell i líder socialista, Ximo Puig, que desautoritze Manolo Mata. Aquesta és la seua reacció arran de les declaracions fetes pel síndic del PSPV a les Corts aquest dimecres sobre la sentència del TSJ que anul·la la resolució de la Conselleria d’Habitatge que denegava la proposta de Puerto Mediterráneo. A parer de Mata, la resolució es basava en un informe en el qual el Consell “va cometre un error”. “No es poden forçar les lleis”, va afirmar Mata al respecte, a més d’assegurar que el PSPV “sempre va dir als seus socis de govern [Compromís] que no era una qüestió de voluntarisme”.

La Coordinadora també demana al Consell que aprofite aquesta ocasió per a “posar en pràctica la declaració d’Emergència Climàtica tot recorrent la sentència”. Aquesta és la mateixa exigència que fa Acció Ecologista-Agró. En la mateixa línia s’ha pronunciat també el lobby ecologista Democràcia En Verd, que considera que el Botànic “es juga la seua credibilitat” i que “té arguments de sobres per a paralitzar un projecte heretat de la negra etapa de govern del PP que destrossaria un dels pocs pulmons verds que queden en l’àrea metropolitana de València”.

La Coordinadora per la Protecció de les Moles critica la “falta de sensibilitat mediambiental i social” de la sentència del TSJ i exhorta el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, a recórrer contra la sentència i assumir la iniciativa en el disseny del territori valencià, basada en els principis de respecte al medi ambient i reducció de les emissions de CO2 que preveu la declaració d’Emergència Climàtica signada pel Consell l’estiu passat.

També recorden que l’esmentada sentència “només estima de manera parcial el recurs dels promotors” i assenyalen que “resultaria incomprensible i preocupant que l’administració autonòmica no defensara la seua pròpia actuació, tenint en compte que hi ha arguments legals, econòmics i ambientals de sobres per a paralitzar aquest projecte”. Detallen, a més, que el projecte d’Intu arrasaria més d’1,5 milions de metres quadrats de zona forestal i que implicaria 25 milions de cotxes més a l’any circulant per la CV-35, “que hui en dia ja es troba saturada”. Per a la Coordinadora, aquesta no sembla “la millor opció” per a fer front a les conseqüències que implica el calfament global.

“No només volem salvar el medi ambient de la comarca; volem salvar l’ambient sencer”

Així, els defensors del territori demanen a la Generalitat que recórrega contra la sentència del TSJ i que arribe “on calga” per a evitar la implantació d’Intu a la comarca. Afirma un representant de la Coordinadora: “Amb el recurs no només volem salvar el medi ambient de la comarca; volem salvar l’ambient sencer, el bosc, les persones, l’economia local…” L’entitat lamenta que, si el projecte es fa realitat, condemnaria a la desaparició més d’un milió i mig de metres quadrats de bosc i també destrossaria l’entramat de comerç de proximitat de la comarca, enviant a l’atur milers de persones.

A més, recorden la “macabra ironia” del fet que es pretenga construir un centre d’oci artificial just davant d’un barri d’acció preferent com és la Coma, “on el sofriment i la falta d’oportunitats s’acarnissa amb la població”. Per a la Coordinadora només queda un camí possible: la protecció del Paratge Natural de Les Moles incloent-lo en el Parc Natural del Túria. En aquest sentit recorden que Les Moles són “l’últim pulmó verd de la comarca”, amb un gran valor mediambiental que compta també amb elements històrics de gran valor com són trinxeres de la guerra civil, rodes de molí i refugis de pastor en pedra en sec.

El paratge està al terme municipal de Paterna i representa una àrea forestal i agrícola de 471 hectàrees de sòl rústic i no urbanitzable; un espai “sense el qual perilla el Parc Natural del Túria en quedar privat de la seua zona d’amortiment natural”, indiquen des de la Coordinadora.

Una bellotada com a resposta a la sentència

La Coordinadora ha organitzat per al dia 16 de novembre una bellotada durant la qual es plantaran a Les Moles més de 14.000 bellotes de carrasca, roure valencià i coscoll. Serà en el marc d’unes jornades de Ca Revolta sobre emergència climàtica. Amb aquesta excursió, organitzada en col·laboració amb l’Aliança per l’Emergència Climàtica, es vol descobrir el paratge natural a totes les persones de València i l’àrea metropolitana que encara no el coneixen. De fet, la Coordinadora ha fet extensiva la seua invitació a totes les organitzacions i partits que s’han manifestat obertament per la protecció i en contra de “l’aberració” d’Intu Mediterrani.

Comparteix

Icona de pantalla completa