La COP25 aconsegueix salvar-se amb un acord que exigeix "més ambició" per a retallar en emissions de CO2

Aquesta entesa de mínims ha arribat ja durant la pròrroga de la Cimera Mundial del Clima, que estava previst que acabara el dia 13 de desembre
15 desembre 2019 11:27h
El document final 'Xile-Madrid Temps per a l'acció' demana a les parts implicades que augmenten la seua "ambició climàtica" en matèria de reducció d'emissions l'any 2020, d'acord amb la recomanació científica de limitar el creixement de la temperatura global a 1,5ºC. / TW @COP25CL

VALÈNCIA (ACN, Redacció). La Cimera Mundial del Clima (COP25), que va començar el 2 de desembre a Madrid i havia d'acabar el 13, ha aprovat finalment un acord que recull els tres temes per als quals Xile va demanar ajuda a Espanya: l'ambició climàtica, els mecanismes de pèrdues i anys, i el finançament.

Així, el document final 'Xile-Madrid Temps per a l'acció' demana a les parts implicades que augmenten la seua "ambició climàtica" en matèria de reducció d'emissions l'any 2020, d'acord amb la recomanació científica de limitar el creixement de la temperatura global a 1,5ºC.

La COP25 ha evitat el fracàs in extremis i ha tancat un acord de mínims amb dos dies de retard. El que s'ha aprovat és un documental final on només es reclama als països "més ambició climàtica" per a reduir els gasos d'efecte hivernacle a partir de l'any vinent, deixant per a més endavant nous compromisos per a la descarbonització i el descens de les emissions de CO2.

El plenari d'on ha sorgit aquest acord a començat cap a les 10.00h i ha estat marcat per l'oposició del Brasil. Finalment, però, la Cimera del Clima ha aconseguit tancar un acord ja durant la pròrroga. De fet, aquesta mitjanit, les negociacions de la COP25 continuaven sense cap acord en ferm i ajornaven el final de la conferència. "Ha sigut llarg, dur i difícil trobar els consensos que ens permeten avançar", ha reconegut la ministra xilena de Medi Ambient, Carolina Schmidt, qui ha assegurat que en alguns moments de la jornada "les posicions gairebé s'han trobat". Ella mateixa i la ministra de Transició Ecològica espanyola, Teresa Ribera, han encapçalat les reunions de la 1.30h d'aquesta matinada.

Les negociacions s'havien encallat especialment en el punt 6, referent als mercats de carboni. La nit de divendres a dissabte ja va ser intensa, i a les 9 del matí es van constatar les fortes oposicions entre països pel que feia a la proposta de pacte. Per això, durant la jornada d'ahir la presidència xilena de la COP25 buscava contrarellotge un acord in extremis que salvara la Cimera del Clima després de dues setmanes de conferències a Madrid.

Un pacte dels països que es distancia de la societat civil i la ciència

El de hui és un pacte molt light que salva els compromisos de París, però que queda lluny de les expectatives generades al llarg d'aquestes dues setmanes de conferències. El quòrum final dels 200 països es distancia molt de les peticions plantejades per la societat civil i la comunitat científica davant l'emergència climàtica. "La COP25 respon amb apatia el clamor mundial per mesures urgents", afirma Oxfam Internacional. 

"És inadmissible que les empreses contaminants hagen imposat els seus interessos en la COP de Madrid", ha lamentat Greenpeace. "La por de les grans corporacions a veure afectats els seus negocis lucratius ha evitat un acord multilateral que abordara de forma decidida l'emergència climàtica", ha criticat l'organització ecologista en un dur comunicat. "Durant la COP25 s'ha tancat literalment la porta a la ciència i a les exigències de la societat civil que reclamaven solucions urgents i ambicioses", ha insistit Greenpeace, que ha acusat els negociadors de mostrar "poc o nul interés" per arribar compromisos per a reduir les emissions i així aconseguir l'objectiu de limitar l'escalfament global a 1,5ºC. 

"Els governs s'han de replantejar totalment com han actuat perquè finalment aquesta COP ha estat totalment inacceptable", ha manifestat la directora de Greenpeace International, Jennifer Morgan. "Es preveia una COP tècnica però ha estat més aviat política i hem vist com els grups de pressió dels sectors més contaminants han torpedinat contínuament les negociacions", ha continuat Morgan, qui ha assenyalat directament els representants del Brasil i de l'Aràbia Saudita. "Habilitats per una presidència xilena irresponsablement dèbil s'han dedicat a vendre el seu model de tràfic d'emissions, emportant-se per endavant les advertències científiques i els crits de la societat civil", ha carregat la directora de Greenpeace International. 

Una sensació d'indignació també compartida per una altra organització com Oxfam Internacional. "Els països més pobres mantenen una lluita contrarellotge per la seua supervivència i molts governs es mantenen amb una total passivitat", ha valorat amb estupefacció Chema Vera, director general interí d'Oxfam. "En lloc de comprometre's a retallades d'emissions més ambicioses, s'emboliquen en discussions tècniques", ha criticat Vera. "En aquests moments és crucial que la ciutadania de tot el món pressione els governs per tal que siguen més ambiciosos i concrets amb l'acord de París", ha reivindicat el director general interí d'Oxfam. 

Brasil cedeix "per respecte" davant Tuvalu i Belize

El document final de la COP25 demana a les parts signants augmentar la seua "ambició climàtica" en matèria d'emissions per a l'any 2020, recalca "la necessitat urgent de mantindre l'augment de la temperatura mitjana global molt per sota dels 2ºC" i parla de "realitzar els esforços necessaris per a limitar l'augment a 1,5ºC". D'aquesta manera, els països s'han obligat a presentar uns compromisos nacionals de reducció d'emissions "a l'alça" abans de la COP26 de Glasgow.

Llavors l'ONU podrà elaborar un informe on es detallarà finalment quines nacions estan complint l'acord de París i quines no. Pel que fa a les negociacions sobre "pèrdues i danys", el compromís de l'acord final també és bastant "indolent" i posposa de nou –ara, fins al 2020– la dotació de pressupost per al Fons Verd que ha de permetre als països més vulnerables afrontar la crisi climàtica. Un altre dels punts de conflicte –que ha estat a punt de fer trontollar el document final– ha sigut l'oposició del Brasil a un article sobre el paper dels oceans i els ecosistemes costaners. El país sud-americà ha acabat cedint de matinada i acceptant l'esmena "per respecte" a Tuvalu i Belize.

Finalment, el text de la COP25 també es fa ressò de la protesta juvenil i la cimera paral·lela celebrada a Madrid. "Som conscients dels esforços i les preocupacions de la societat civil, en particular del jovent i dels pobles indígenes, per cridar a una acció climàtica global, urgent i ambiciosa", apunta el document final de la COP25.

next