Coproduccions internacionals i visibilització de les dones: les apostes de l'IVAM per a la tardor

L'Institut Valencià d'Art Modern ha elaborat la seua programació emmarcant-la en la celebració del seu 30é aniversari
29 agost 2019 17:39h
El programa expositiu de tardor en l'IVAM començarà el 17 de setembre. / EFE

VALÈNCIA. L'IVAM afronta la pròxima tardor amb una notable participació en coproduccions internacionals, una aposta per la visibilització de les dones i l'exposició d'obres d'artistes fonamentals per a entendre l'art del segle XX, tot això emmarcat en la celebració durant el 2019 del seu trenté aniversari.

Segons avança l'IVAM en un comunicat, Jean Dubuffet protagonitzarà a partir del 8 d'octubre una coproducció internacional amb el Museu de les civilitzacions d'Europa i del Mediterrani (MUCEM) de Marsella (França).

L'exposició "Jean Dubuffet. Un bàrbar a Europa" constarà d'una "cuidada selecció" de 150 obres, entre pintures, dibuixos, escultures i gravats, així com documentació i objectes, que "permetran al públic aproximar-se a la seua obra i reflexionar sobre la seua vinculació amb cultures no occidentals en relació amb l'art primitiu".

Aquesta exposició compta amb el suport de la Fondation Dubuffet a París i la Collection de l'Art Brut a Lausana, així com de nombroses institucions i col·leccions particulars europees, segons l'IVAM.

Al seu torn, el programa expositiu de tardor en l'IVAM començarà el 17 de setembre amb una nova intervenció en la façana del museu de l'artista valenciana Carmen Calvo, Premi Nacional d'Arts Plàstiques l'any 2013.

L'obra, que porta per títol Los cielos están cosidos, pretén representar a les dones anul·lades, manipulades o víctimes d'injustícies a través d'una "fotografia intervinguda".

"Es tracta d'un retrat d'una dona anònima i atemporal", de nou metres d'alt per nou d'ample, que posarà el focus en la igualtat de gènere i el mercat laboral. I a partir del 30 d'octubre s'exposarà el treball de Zineb Sedira, una artista multidisciplinària que viu a Londres i treballa entre Algèria, París i Londres, que explorarà les nocions de família, tradició, el desplaçament cultural i les seues conseqüències en una exposició.

Les obres de Zineb Sedira, càmera, fotògrafa i documentalista, "s'han inspirat en la seua cerca d'identitat, la d'una dona amb uns orígens i una geografia molt particulars, per a anar evolucionant a temes universals com les petjades del colonialisme i les migracions", apunta l'IVAM.

next