La coreògrafa Sol Picó converteix la tradició valenciana en una dansa d'animals de séquia

La producció de l'Institut Valencià de Cultura, que s'estrena al Teatre Principal d'Alacant, viatjarà a Castelló de la Plana i aterrarà a València en dues ocasions
5 abril 2019 06:00h
Huit ballarins i una banda de 30 músics porten a l'escenari la nova producció de l'IVC, dirigida per l'alcoiana. / GENERALITAT

VALÈNCIA. La coreògrafa alcoiana Sol Picó busca en la cultura popular valenciana i en les arrels primàries i terrenals per a fer una relectura dels elements identitaris per a convertir-los en dansa en Animals de séquia, una producció de l'Institut Valencià de Cultura que s'estrena aquest divendres, 5 d'abril, al Teatre Principal d'Alacant.

La ballarina Sol Picó, acompanyada pel director del teatre Principal d'Alacant, Paco Sanguino, i el director general de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Abel Guarinos, van presentar aquest dijous a Alacant la nova producció de l'IVC. La primera funció d'aquest espectacle de dansa serà aquest 5 d'abril a Alacant, però, la producció viatjarà pel territori, fent parada al teatre Principal de Castelló de la Plana el dia 7 del mateix mes. 

Després d'Alacant i de Castelló de la Plana es presentarà a València al Teatre Principal el dia 14 d'abril dins de la programació del festival Dansa València. Posteriorment, tornarà de nou al mateix escenari de la ciutat del 26 al 28 d'abril.

Sobre la producció, Abel Guarinos va explicar que aquesta "és la primera vegada que Sol Picó fa una producció amb una institució pública valenciana. L'Institut Valencià de Cultura li va donar un full en blanc perquè reflexionara sobre la tradició valenciana i ací tenim el resultat, que s'estrenarà a Alacant, passarà per Castelló diumenge, tancarà Dansa València i després s'exhibirà al teatre Principal, a la Mostra d'Alcoi i al Festival Grec de Barcelona".

Per la seua banda, Paco Sanguino, va recordar que Sol Picó havia estat en els últims quatre anys dues vegades al Principal i una a l'Arniches, després de no vindre en 30 anys de carrera a Alacant. Al mateix temps, el també candidat a l'alcaldia d'Alacant pel PSPV va agrair la implicació de la coreògrafa amb el projecte de la jove companyia de dansa, impulsada des del Principal d'Alacant en els últims mesos.

Sol Picó va destacar que els huit ballarins i ballarines que protagonitzen l'espectacle venen d'una audició a la qual es van presentar 150 persones. "Des del principi vaig insistir en el fet que a l'espectacle havia de participar una banda de música i me'n vaig eixir amb la meua. A l'escenari hi ha huit ballarins i 30 músics que també es mouen. És un treball difícil però molt satisfactori", va concloure la coreògrafa.

L'essència mística del poble valencià

Animals de séquia, de la mà de la coreògrafa i amb huit ballarins en escena i música en directe, traslladarà l'espectador del complex ritme vital actual, carregat d'estímuls vibrants i accelerats, a un altre més orgànic, més natural i autèntic. Picó converteix l'essència mística del poble valencià en una dansa d'animals diversos que viuen als aiguamolls, agafant així l'etimologia de l'expressió popular.

La música original de l'espectacle Animal de séquia és de Jesús Salvador 'Chapi' i els huit ballarins i ballarines que apareixen en escena són Lorenza di Calogero, Alba Cerdeiriña, Albert García Saurí, Rocío Gisbert Valor, Irene Maestre Serrano, Luis Martínez Gea, Rubén Peinado Tomás i Alicia Reig Jover.

next